Student
Student
De student in dit voorbeeld gaat solliciteren naar een job op de communicatieafdeling van een internationaal bedrijf. Tijdens zijn studie heeft hij weinig of geen relevante werkervaring opgedaan. Hij compenseert dit echter door zijn andere sterke punten extra te benadrukken. In feite zijn er veel zaken die net zo waardevol zijn als werkervaring. Met CVmaker kun je gemakkelijk je cv aanpassen zodat de meest relevante informatie bovenaan staat.
Gebruik dit cv"Als afgestudeerde communicatiewetenschapper kom ik graag uw communicatieteam versterken. Ik ben een uiterst gedisciplineerde persoon met een buitenlandse achtergrond. Dankzij mijn uitstekende talenkennis kan ik mij goed aanpassen aan de internationale context van uw bedrijf. Als leergierig persoon wil ik graag mijn huidige kennis en ervaring op het gebied van communicatie met social media verder professionaliseren."
Rajshri Kothari - Communicatie WetenschapperInhoudsopgave
CV-voorbeeld voor studenten: tips en advies
Hoe maak je een studenten-cv?
Een goed cv moet in eerste instantie opvallen. Het is jouw visitekaartje. Hoe beter en professioneler je jezelf presenteert, hoe meer kans je maakt op die ene gewenste job. Naast het feit dat je cv overzichtelijk moet zijn en je moet zien te voorkomen dat deze taal- en spelfouten bevat, mag je best wat aandacht schenken aan de vormgeving.
Als je creatief bent kun je zelf iets ontwerpen, maar het is ook mogelijk om kant-en-klare, professionele cv templates te gebruiken. Dit kan je kansen op een job tot 65% vergroten. Door een design te kiezen dat bij je past, maak je al heel wat indruk. Vervolgens hoef je alleen nog maar de lay-out in te vullen. Dit is natuurlijk het belangrijkste onderdeel van je cv. Nu komt het erop aan dat de informatie die je geeft je onderscheidt van de rest. Dit maakt de kans groter dat werkgevers/recruiters langer dan een paar seconden naar je cv kijken.
Voorbeeld-cv voor studenten
Download dit voorbeeld - Studenten-cv
Wat moet er in een studenten-cv staan?
Perfecte cv's bestaan niet. Toch is het de moeite waard om de belangrijkste informatie zo goed en uitgebreid mogelijk op je cv te zetten. Voor een stage bij een advocatenkantoor is vrijwilligerswerk op een kinderboerderij bijvoorbeeld niet zo relevant, terwijl dat voor een bijbaan op een manege misschien wel de belangrijkste informatie is. Los van de context zul e op de meeste studenten-cv's in ieder geval de volgende informatie moeten verschaffen:
Je persoonlijke gegevens
Stel jezelf voor met je naam, adres, woonplaats, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum, geslacht en eventueel je burgerlijke staat en nationaliteit. Je kunt er ook voor kiezen om een link naar je LinkedIn-profiel toe te voegen. Doe dit alleen als het profiel up-to-date en relevant is.
Een professionele foto
In Vlaanderen vinden veel werkgevers een foto erg belangrijk. Het maakt je cv niet alleen persoonlijker, maar geeft je ook de kans om professioneel over te komen. Een foto op je cv is natuurlijk niet verplicht en kan ook nadelig zijn als je een slechte foto kiest. Daarom is het de moeite waard om wat geld te investeren in een professionele fotoshoot. Feestfoto's en selfies zijn uit den boze.
Een persoonlijk profiel
Geef in je profiel een korte beschrijving van jezelf en wat je motiveert om bij het bedrijf te werken. Denk hier goed over na. Je geeft potentiële werkgevers tenslotte een kans om je op die manier beter te leren kennen. Zie ook het voorbeeld hieronder.
Voorbeeld-profiel voor studenten
"Ik ben Paula Goosens. Toen ik klein was las ik graag het nieuws. Als de krant 's ochtends vroeg door de brievenbus van mijn ouders viel, was ik de eerste die erin keek. Tijdens mijn opleiding als journaliste voelde ik me uiteraard als een vis in het water. Ik ben extreem nieuwsgierig en wil steeds weten wat er in de wereld gebeurt. Ik hou van reizen en na het behalen van mijn bachelor ben ik 5 weken gaan backpacken in Zuid-Amerika. Mijn droom is om later als verslaggever te werken en verslag te brengen van nieuws uit verre bestemmingen."
Heb je meer inspiratie nodig? Lees dan ons blogartikel over het schrijven van een persoonlijk profiel voor je cv!
Opleidingen
De gemiddelde student heeft nog niet veel werkervaring. Daarom is je opleiding een belangrijk onderdeel van je cv. Zet de meest recente opleiding en het jaar waarin je met deze opleiding bent begonnen bovenaan. Bijvoorbeeld: Bachelor journalistiek: September 2018 - heden. Deze opleiding wordt dan gevolgd door je opleiding op de middelbare school en het jaar waarin je bent afgestudeerd. Bijvoorbeeld: Menswetenschappen: 2018. Vermeld ook eventuele cursussen die je hebt gevolgd.
Het resultaat van je eindrapport is niet van groot belang, maar het kan ook geen kwaad om uitstekende cijfers te vermelden. Als er bijvoorbeeld wordt gevraagd of je de Engelse taal beheerst, loont het om goede resultaten voor deze taal te laten zien. Als je nog student bent en je diploma nog niet hebt gehaald, geef dan aan in welk jaar je momenteel zit.
Werkervaring of andere relevante werkactiviteiten
Dat je naast je studie ook op andere manieren actief bent, wordt erg gewaardeerd. Vertel steeds wat je bijgeleerd hebt en wat je er leuk aan vindt. Dat zegt iets over je vaardigheden. Neem bijvoorbeeld de volgende ervaring als redacteur voor een digitale schoolkrant:
"Dankzij mijn werk bij de digitale schoolkrant heb ik al mogen proeven van het vak. Ik heb verslag gedaan van verschillende schoolactiviteiten. Het leukste vond ik om mensen te interviewen. Dat is echt fascinerend om te doen."
Hier is nog een ander voorbeeld van werkervaring bij een lokaal weekblad:
"Onlangs ben ik begonnen met schrijven voor een lokaal weekblad. Ik vind het een leuke uitdaging om de dingen die in de buurt gebeuren op een eenvoudige en duidelijke manier te verwoorden in korte nieuwsartikelen."
Hobby's en interesses
Het leven bestaat niet alleen uit leren en werken. Je hobby's en interesses zeggen ook iets over wie je bent. Als je een teamsport beoefent, in een koor zingt en salsa danslessen volgt, zegt dat ook iets over het feit dat je het leuk vindt om samen met anderen actief te zijn.
Maak in slechts 10 minuten een professioneel cv!
Cv makenHoe ga je om met weinig of geen werkervaring?
Als student heb je misschien nog niet veel (relevante) werkervaring. Je hebt nog geen vakantiejob kunnen vinden, of je bent net begonnen met studeren. Dat betekent natuurlijk niet dat een werkgever niets aan je heeft! Je gebrek aan werkervaring zorgt bijvoorbeeld voor een down-to-earth, innovatieve kijk op bepaalde dingen. Het is dan ook de kunst om in je cv te laten zien dat je over kwaliteiten en vaardigheden beschikt waarmee je je werkgever vooruit kunt helpen. Ter vervanging van werkervaring kun je bijvoorbeeld het volgende benadrukken:
Vaardigheden: bepaalde vaardigheden kun je hebben zonder dat je daarvoor professionele werkervaring hebt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zaken als samenwerking, leiderschap of organisatorische vaardigheden. Als je deze op je cv benoemt, zorg er dan wel voor dat je ze ook kan toelichten met praktijkvoorbeeld, zoals bijvoorbeeld het organiseren van een bruiloft of een groot schoolfeest.
Nevenactiviteiten: nevenactiviteiten zijn activiteiten die niets te maken hebben met hobby's, werk en opleiding. Nevenactiviteiten zijn ideaal om bepaalde kwaliteiten en vaardigheden aan te tonen. Goede nevenactiviteiten om te benoemen op het cv zijn bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, ouderenzorg, betrokkenheid bij een vereniging als coach, organisator of bestuurder, een eigen website of vlog. Met nevenactiviteiten kun je bijvoorbeeld leiderschap of organisatorische kwaliteiten aantonen. Daarnaast toont het aan dat je een betrokken persoon bent, wat goed is voor je imago.
Minor: heeft de minor die je gekozen hebt raakvlakken met de functie waar je op solliciteert? Dan is dat natuurlijk ook een goede vervanging voor een gebrek aan werkervaring. Benoem bijvoorbeeld waarom je specifiek voor deze minor hebt gekozen en wat je er van hebt opgestoken. Hoe zal deze minor je helpen bij je toekomstige job?
Project of onderzoek: heb je tijdens je studie een project of onderzoek uitgevoerd dat raakvlak heeft met de job waarvoor je solliciteert? Uitstekend! Het zou een gemiste kans zijn om dit niet te benoemen. Probeer kort samen te vatten wat de context van het onderzoek was, hoe je het hebt aangepakt en wat het resultaat was. Vertel wat je rol was en welke vaardigheden je hebt geleerd.
Goede cijfers: heb je (uitzonderlijk) goede cijfers behaald? Zo ja, dan kan dit een voordeel zijn ten opzichte van andere kandidaten. Denk echter goed na hoe je dit presenteert. Is het nodig om je hele cijferlijst te posten of wil je alleen de vakken die voor de werkgever het meest relevant zijn naar voren halen?
Talen: het beheersen van een vreemde taal kan erg nuttig zijn voor een werkgever en zegt iets over de algemene taalvaardigheid. Is er een taal die je goed genoeg kent om er op je werk mee aan de slag te gaan? Vermeld deze dan zonder aarzelen! Solliciteer je bij een internationaal bedrijf waar Engels de voertaal is? Dan is het aan te raden om te solliciteren met een Engelstalig cv te solliciteren!
Referrals: heb je al werkervaring opgedaan tijdens je studie? Bijvoorbeeld door een bijbaan, stage of project? Dan kun je je cv nog meer laten opvallen door referrals op te geven. Zelfs als de werkervaring niet zo relevant is voor de job waar je nu naar solliciteert, kunnen referrals helpen bij het vormen van een beeld van jou als werknemer!
Cv die focust op je vaardigheden
Je kunt er ook voor kiezen om een vaardigheden-cv te maken als je geen werkervaring hebt. Waar ben je goed in en waarom? Je legt dan het accent volledig op je vaardigheden en kwaliteiten. In plaats van te laten zien wat je hebt gedaan in een (omgekeerd) chronologisch cv, laat je zien wat je daadwerkelijk kunt. Dit is ook een geweldige manier om je te onderscheiden van andere kandidaten. Je presentatie is uniek en laat zien dat je over jezelf hebt nagedacht, dat je weet wat je sterke punten zijn en waarom je voor een bepaalde job kiest.
Maak nu een geweldig cv!
Cv makenWat is het verschil tussen een cv voor een stage en een bijbaantje?
De perfecte bijbaan is natuurlijk een baan die aansluit bij je studies. Rajshri uit ons voorbeeld kan bij de lokale weekkrant in de praktijk brengen wat hij op school heeft geleerd. In dit geval kan hij bij het zoeken naar een stageplaats een soortgelijk cv gebruiken als hij heeft gebruikt voor zijn job bij de plaatselijke krant. De ervaring die hij heeft opgedaan in zijn vakgebied is natuurlijk een pluspunt.
Met een stage krijgen je opleiding(en) en relevante werkervaring een ereplaats op je cv. Bovendien maak je in je persoonlijke profiel duidelijk waarom je voor dit beroep hebt gekozen. Er zijn echter genoeg studenten die bijbaantjes hebben die niet of nauwelijks passen bij de opleiding die ze volgen.
Als je journalistiek studeert en op zoek bent naar een bijbaan in de horeca, kun je je op je cv beter richten op je vaardigheden. Je opleiding is dan minder relevant. Het werkt veel meer in je voordeel als je kunt multitasken, goede communicatieve vaardigheden hebt, geduld hebt of het feit dat je een avondmens bent en dus geen probleem hebt met werktijden.
Scoor je droombaan met CVmaker
Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.
Maak nu je CVVergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv