Student
Student
De student in dit voorbeeld gaat solliciteren naar een job op de communicatieafdeling van een internationaal bedrijf. Tijdens zijn studie heeft hij weinig of geen relevante werkervaring opgedaan. Hij compenseert dit echter door zijn andere sterke punten extra te benadrukken. In feite zijn er veel zaken die net zo waardevol zijn als werkervaring. Met CVmaker kun je gemakkelijk je cv aanpassen zodat de meest relevante informatie bovenaan staat.
Gebruik dit studenten-cv"Als afgestudeerde communicatiewetenschapper kom ik graag uw communicatieteam versterken. Ik ben een uiterst gedisciplineerde persoon met een buitenlandse achtergrond. Dankzij mijn uitstekende talenkennis kan ik mij goed aanpassen aan de internationale context van uw bedrijf. Als leergierig persoon wil ik graag mijn huidige kennis en ervaring op het gebied van communicatie met social media verder professionaliseren."
Bas van Rooj - Communicatie Wetenschapper
Inhoudsopgave
CV-voorbeeld voor studenten:hoe maak je een goed studenten-cv?
Er zijn verschillende situaties waarin je als student een cv kunt opstellen. Misschien solliciteer je naar een studentenjob om wat extra inkomen te verdienen naast je studies, of ben je bijna afgestudeerd en op zoek naar je eerste vaste job. In al deze gevallen is het belangrijk om een professioneel en overzichtelijk student-cv te maken, zodat je opvalt bij werkgevers.
Het zoeken naar een nieuwe job kan aanvoelen als een fulltime bezigheid, zeker als je nog geen uitgebreide werkervaring hebt. Daarom is het cruciaal om je vaardigheden, kennis en relevante ervaring (zoals bijbanen, stages en vrijwilligerswerk) duidelijk in je cv op te nemen.
Een goed student-cv voorbeeld kan je helpen om structuur te geven aan je cv. Kies een cv-sjabloon waarin je alle belangrijke informatie overzichtelijk kan verwerken en zorg ervoor dat je cv geoptimaliseerd is voor applicant tracking systems (ATS), de software die veel recruiters gebruiken om cv’s te screenen.
In deze gids ontdek je hoe je een sterk student-cv opstelt en welke elementen je zeker moet opnemen om je kansen op de arbeidsmarkt te maximaliseren.
In dit artikel delen we:
Voorbeelden van cv's voor studenten
Overzicht van een goede cv-layout voor studenten
Wat er in een student-cv moet staan
Hoe je een student-cv zonder werkervaring schrijft
Tips voor een studenten-cv
FAQ
Voorbeeld-cv voor studenten

Download dit voorbeeld - Studenten-cv
In dit cv-studentvoorbeeld zien we de gegevens van Bas, student communicatiewetenschappen, die zijn carrière in communicatie wil beginnen. Hij koos voor een sjabloon met twee kolommen en een kleur. Door zijn cursussen en nevenactiviteiten bovenaan het cv te vermelden, vestigt hij de aandacht van de recruiter op zijn belangrijkste vaardigheden en kennis.
Wil jij een student-cv maken?
Start nu!Hoe ziet de lay-out van een sterke studentencv eruit?
Een sterke cv moet in de eerste plaats opvallen. Het is jouw visitekaartje. Hoe beter en professioneler je jezelf presenteert, hoe groter de kans dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Je cv moet overzichtelijk zijn en mag geen spelling- of taalfouten bevatten. Daarnaast loont het om aandacht te besteden aan de vormgeving. Ben je creatief? Dan kun je zelf een modern cv ontwerpen. Je kunt ook gebruikmaken van kant-en-klare professionele cv-voorbeelden, waarmee je kansen op een job tot wel 65% kunnen toenemen. Kies een design dat bij je past en meteen een goede indruk maakt. Vervolgens hoef je enkel de lay-out in te vullen.
Het is belangrijk om jezelf te onderscheiden van andere kandidaten door relevante informatie te geven. Zo voorkom je dat werkgevers of recruiters je cv slechts enkele seconden bekijken. Zorg er ten slotte voor dat de lengte van je cv maximaal 1 à 2 pagina’s bedraagt.
Wil je het schrijven van je cv en sollicitatiebrief liever uitbesteden? Dan kun je je sollicitatiedocumenten laten opstellen door de experts van onze cv-schrijfservice.
Wat moet er in een cv staan van een student?
Er bestaat niet zoiets als dé perfecte cv. Bij alle informatie die je op je cv zet, is het goed om jezelf af te vragen: “Hoe relevant is deze informatie voor mijn potentiële werkgever?” Probeer je cv aan te passen aan de functie. Zet de meest relevante informatie zo hoog mogelijk op je cv en licht deze voldoende toe. Solliciteer je bijvoorbeeld voor een stage bij een advocatenkantoor, dan is vrijwilligerswerk bij een kinderboerderij minder relevant. Wil je echter een studentenjob op een manege, dan is die ervaring net wél waardevol.
Er zijn bepaalde onderdelen die standaard op een cv thuishoren, zoals ervaring, opleiding en vaardigheden. Daarnaast zijn er optionele onderdelen die je kunt toevoegen naargelang de relevantie. Je kunt best eerst een algemene cv opstellen en deze vervolgens voor elke sollicitatie aanpassen met relevante ervaring, vaardigheden en persoonlijke gegevens. Daarna kun je bepalen welke extra informatie nog nuttig is om op te nemen.
Een sterke studentencv bevat minstens de volgende secties:
Werkervaring (indien van toepassing)
Overweeg de volgende secties indien relevant:
Extra ervaring
Cursussen en certificaten
Technische vaardigheden
Stem je cv af op een specifieke job door relevante trefwoorden en vaardigheden op te nemen. Doe wat research op vacaturesites en kijk welke termen werkgevers gebruiken in hun functiebeschrijvingen. Dit vraagt misschien wat extra tijd, maar kan je kansen aanzienlijk vergroten en ervoor zorgen dat ATS-systemen je cv correct oppikken.Persoonlijke gegevens
Vermeld persoonlijke gegevens, zoals je naam, adres, woonplaats, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum en eventueel je burgerlijke staat en nationaliteit. Je kunt ook een link opnemen naar je LinkedIn-profiel. Doe dat alleen als je profiel op LinkedIn up-to-date en representatief is.
Een professionele foto
n België is het niet altijd gebruikelijk om een foto op je cv te zetten, maar sommige werkgevers stellen het wel op prijs. Een foto maakt je cv persoonlijker en geeft de werkgever een beter beeld van wie jij bent. Een foto op je cv is natuurlijk niet verplicht, en als je de verkeerde foto kiest, kan dit eerder in je nadeel werken. Kies daarom altijd voor een professionele foto. Vermijd vakantiefoto’s, selfies en te informele of suggestieve beelden.
Bekijk ook onze gratis cv-voorbeelden, zowel met als zonder foto.
Persoonlijk profiel
Een persoonlijk profiel is een korte, professionele tekst bovenaan je cv waarin je kennis en vaardigheden worden samengevat. Begin met het vermelden van je opleiding, relevante werkervaring en carrièredoelen. Houd het helder, schrijf beknopt en stem het af op de job waarvoor je solliciteert.
In je profiel geef je een korte omschrijving van jezelf en je drijfveren. Denk hier goed over na, want dit is je kans om een eerste indruk te maken. Je biedt potentiële werkgevers namelijk de mogelijkheid om je al wat beter te leren kennen. Toekomstige werkgevers hebben niet alleen interesse in je professionele kwaliteiten, maar ook in wie je bent als persoon.
Bekijk ook dit voorbeeld van een persoonlijk profiel:
Persoonlijk profiel cv voorbeeld student
"Ik ben Paula de Vries. Als kind was ik al geboeid door het nieuws. Zodra 's ochtends vroeg de krant bij mijn ouders in de bus viel, was ik de eerste die erin dook. Mijn opleiding journalistiek voelt dan ook als een perfecte match. Ik ben nieuwsgierig en wil weten wat er in de wereld gebeurt. Daarnaast hou ik van reizen. Na het behalen van mijn aso-diploma ben ik vijf weken gaan backpacken in Zuid-Amerika. Mijn droom is om later als verslaggeefster het nieuws te brengen vanuit verre oorden."
Persoonlijk profiel cv voorbeeld student
"Ik ben een verantwoordelijke student met een sterke interesse in een carrière binnen de geneeskunde. Mijn toewijding ligt bij het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van patiënten door middel van moderne behandelmethoden. Met mijn stevige wetenschappelijke basis en uitstekende communicatieve vaardigheden bouw ik graag vertrouwen op bij zowel patiënten als collega’s."
Opleidingen
De gemiddelde student heeft een cv zonder werkervaring. Je opleiding is daarom een belangrijk onderdeel van je cv. Zet je meest recente opleiding bovenaan en vermeld het jaartal waarin je bent gestart. Noteer je opleidingen in chronologische volgorde en gebruik bullet points. Vermeld bij afgeronde opleidingen enkel het jaar waarin je je diploma hebt behaald.
Ben je nog student en heb je nog geen diploma behaald? Geef dan aan in welk jaar je momenteel zit, bijvoorbeeld "4e jaar aso". Vergeet ook niet eventuele extra cursussen die je hebt gevolgd te vermelden.
Structuur:
[diploma] voor [naam opleiding], [instelling/schoolnaam], [locatie], [begin- en eindjaar, jaar van afstuderen]

Werkervaring en/of nevenactiviteiten
Dat je naast je studie ook op andere manieren actief bent, wordt sterk gewaardeerd. Vermeld je nevenactiviteiten en geef aan wat je eruit leert en wat je er boeiend aan vindt. Dit geeft meteen een goed beeld van jouw vaardigheden.
Bijvoorbeeld:
"Dankzij mijn werk voor de digitale schoolkrant heb ik al een eerste kennismaking gehad met het vak. Ik heb verslag uitgebracht van verschillende activiteiten op school. Het boeiendste vind ik het interviewen van mensen. Dat is echt fascinerend om te doen. Lokaal weekblad: Sinds kort schrijf ik voor een lokaal weekblad. Ik vind het een uitdaging om lokale gebeurtenissen op een heldere en toegankelijke manier te verwoorden in korte nieuwsartikelen."
Vaardigheden
Er zijn verschillende vaardigheden die je op je cv kunt vermelden. Sommige vaardigheden zijn aangeboren, andere heb je doorheen de jaren ontwikkeld. Wanneer je vaardigheden op je cv zet, denk dan goed na over welke relevant zijn voor de job. Vermeld enkel de vaardigheden die je effectief bezit en kunt aantonen.
Maak ten slotte een onderscheid tussen harde en zachte vaardigheden.
Zachte vaardigheden | Harde vaardigheden | Overdraagbare vaardigheden |
---|---|---|
Ambitieus | ||
Programmeren | ||
Problemen oplossen | ||
Enthousiast | ||
Schrijven | ||
Kritisch denken | ||
Attent | ||
Socialmediamarketing | ||
Leiderschap | ||
Klantgericht | ||
Projectmanagement | ||
Aanpassingsvermogen | ||
Flexibel | ||
Klantenservice | ||
Werken in een team |
Wil jij een student-cv maken?
Start nu!Een op vaardigheden gebaseerde cv
Als je geen werkervaring hebt, kun je ervoor kiezen om je cv op vaardigheden te baseren. Je legt dan de nadruk volledig op je competenties en kwaliteiten. In plaats van te tonen wat je allemaal gedaan hebt in een chronologisch cv, toon je vooral wat je kunt.
Dit is ook een uitstekende manier om je te onderscheiden van andere sollicitanten. Een cv in omgekeerde chronologische volgorde is uniek en toont aan dat je bewust hebt nagedacht over jezelf, je sterke punten kent en weet waarom je voor een bepaald type job kiest.
Bekijk ook eens de volgende cv voorbeelden:
Hobby's en interesses
Het leven draait niet alleen om studeren en werken. Ook je hobby’s en interesses geven een inkijk in wie je bent. Beoefen je een teamsport, zing je in een koor of volg je salsalessen? Dan zegt dat iets over jou, bijvoorbeeld dat je graag samen met anderen actief bent.
Vermeld je hobby’s en interesses bij de sectie extra ervaring, waar je ook studentenjobs, vrijwilligerswerk of andere relevante ervaringen kunt opnemen. We raden aan om hobby’s zoals afspreken met vrienden, gamen of lezen niet te vermelden, omdat deze meestal weinig toevoegen aan je cv.
Voorbeelden van hobby's en interesses op een studenten cv:
Tekenen
Bloggen
Fotografie
Vrijwilligerswerk
Koken
Programmeren
Acteren in een theater.
Hoe schrijf je een student-cv met weinig of zonder werkervaring?
Als student, en zeker als scholier, heb je misschien nog niet veel relevante werkervaring. Je hebt weinig praktijkervaring en bent mogelijk pas recent aan je studie begonnen. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je niets te bieden hebt! Jouw gebrek aan werkervaring kan bijvoorbeeld zorgen voor een frisse, vernieuwende kijk op zaken. De kunst is om in je curriculum vitae de juiste competenties en vaardigheden te benadrukken waar een werkgever iets aan heeft.
Ter vervanging van werkervaring kun je bijvoorbeeld het volgende op je cv vermelden:
Competenties en vaardigheden
Ook zonder werkervaring heb je bepaalde competenties en vaardigheden ontwikkeld. Denk aan samenwerken, leiderschap en organisatorische vaardigheden. Als je deze vaardigheden op je student-cv vermeldt, licht ze dan toe met een praktijkvoorbeeld, zoals het organiseren van een evenement of een inzamelactie.
Nevenactiviteiten
Nevenactiviteiten omvatten activiteiten buiten je hobby’s, werk en opleiding. Ze zijn ideaal om kwaliteiten en vaardigheden aan te tonen. Goede nevenactiviteiten om op je cv te vermelden zijn bijvoorbeeld: vrijwilligerswerk, mantelzorg, betrokkenheid bij een vereniging als coach, organisator of bestuurslid, of het beheren van een eigen blog, website of vlog. Hiermee toon je bijvoorbeeld leiderschap of organisatorische vaardigheden aan. Het laat ook zien dat je een geëngageerd persoon bent, wat werkgevers waarderen.
Minor
Heeft jouw minor raakvlakken met de job waarvoor je solliciteert? Dan is dat een goede manier om werkervaring te compenseren. Vermeld waarom je specifiek voor deze minor hebt gekozen en wat je eruit hebt geleerd. Hoe kan deze kennis je helpen bij de job die je ambieert?
Project of onderzoek
Heb je tijdens je studie een project of onderzoek uitgevoerd dat aansluit bij de sector waarin je solliciteert? Vermeld dit dan. Vat kort en krachtig samen wat de situatie was, hoe je het hebt aangepakt en wat het resultaat was. Benoem ook jouw rol en welke vaardigheden je daarbij hebt ontwikkeld.
Goede cijfers
Heb je (uitzonderlijk) goede studieresultaten behaald? Dit kan een extra troef zijn ten opzichte van andere kandidaten. Denk goed na over hoe je dit presenteert. Is het nodig om je volledige cijferlijst op te nemen, of wil je enkel de vakken uitlichten die het meest relevant zijn voor de job?
Talenkennis
Het beheersen van een vreemde taal is een pluspunt en kan je kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Beheers je een taal voldoende om die professioneel te gebruiken? Zet dan je talenkennis op je cv. Solliciteer je bij een internationaal bedrijf waar Engels de voertaal is? Dan kun je met onze professionele cv-templates een Engelstalig cv opstellen, zoals een "architecture student cv".
Referenties
Heb je tijdens je studie al werkervaring opgedaan, bijvoorbeeld via een studentenjob, stage of project? Dan kun je jouw cv extra kracht bijzetten door referenties op te nemen. Zelfs als je ervaring niet helemaal aansluit bij de job waarop je solliciteert, kunnen referenties helpen om een positief beeld van jou als werknemer te schetsen.
Solliciteer je regelmatig in het buitenland? Maak dan een Europass cv!
Belangrijke punten
Na het lezen van dit artikel met voorbeelden en tips weet je hoe je een sterke studentencv opstelt, welke onderdelen essentieel zijn en waarom het belangrijk is om je cv af te stemmen op een specifieke job. Met onze tips en voorbeelden kun je een goed gestructureerd en professioneel cv maken.
Tips voor een studentencv:
Vermeld alleen actuele persoonlijke gegevens.
Gebruik een professioneel en up-to-date e-mailadres.
Schrijf helder, beknopt en professioneel.
Vermeld enkel informatie die correct is en die je kunt toelichten tijdens een sollicitatiegesprek.
Vermijd informele taal of straattaal.
Richt je op startersfuncties of stages.
Controleer je cv grondig op spelling- en taalfouten.
Wat kun je nog meer doen?
We hebben een aantal diensten ontwikkeld waarmee je aan de slag kunt. Maak binnen een paar minuten een nieuwe cv of pas een bestaande cv aan en maak bijpassende sollicitatiebrieven.
CVMaker: maak een op maat gemaakte cv met een uitstekende vormgeving en gebruik daarbij onze gebruiksvriendelijke cv-bouwer.
Sollicitatiebrief: solliciteer met een bijpassende sollicitatiebrief met een duidelijke lay-out die je snel kunt aanpassen.
CV-schrijfservice: neem contact op met een van onze experts voor feedback of professioneel advies over het aanpassen van je cv aan een bepaalde functie.
Blog: lees onze artikelen en leer meer over het maken van cv’s, solliciteren en je carrière.
Bekijk ook eens deze cv-voorbeelden:
Binnen 10 minuten een professioneel cv!
CV makenFAQ
Wat is de beste structuur voor een studentencv?
Begin met je persoonlijke gegevens en ga vervolgens verder met de basisonderdelen van je cv, zoals je opleiding en eventuele werkervaring. Voeg ook een profielschets toe en plaats die bovenaan je cv. Schrijf in volledige zinnen, houd de tekst kort en krachtig en zorg ervoor dat je overtuigend overkomt.
Hoe verschilt een studentencv van andere cv’s?
Het grote verschil is dat je minder ervaring hebt dan iemand die al langer actief is op de arbeidsmarkt. Weinig werkervaring kan een nadeel lijken, maar werkgevers begrijpen dat. In een goed cv-sjabloon voor studenten ligt de focus op vaardigheden, kennis en je profielschets.
Wat is de beste cv-opmaak voor studenten?
Er is niet één standaardopmaak die het beste is, maar je kunt wel rekening houden met een overzichtelijke indeling, een geschikt lettertype, lettergrootte en voldoende witruimte tussen secties. Een cv mag maximaal twee pagina’s lang zijn.
Hoe lang mag mijn studentencv zijn?
Probeer de tekst op je cv beknopt en to-the-point te houden. Je cv mag één of maximaal twee pagina’s beslaan.
Is er een specifieke schrijfstijl voor een studentencv?
Gebruik duidelijke taal en een gestructureerde opmaak. Maak gebruik van sterke werkwoorden om de recruiter te overtuigen. Neem relevante trefwoorden uit de vacature of van de website van het bedrijf over. Een cv is een formeel document en moet ook zo behandeld worden, zelfs als de werkgever zichzelf als informeel of anders dan andere bedrijven beschouwt.
Welke lay-out is het beste voor een cv van een universiteitsstudent?
Een cv moet overzichtelijk en makkelijk leesbaar zijn. Begin met je profielschets en plaats daaronder je opleiding en eventuele werkervaring. Je kunt ook kiezen voor een cv met twee kolommen, waarbij je informatie naast elkaar zet voor een strakkere opmaak.
Wat is het verschil tussen een cv voor een stage en een studentenjob?
De ideale studentenjob sluit aan bij je studie. Maak je een cv voor een stage, focus dan vooral op je opleiding(en) en relevante ervaring. In je persoonlijk profiel kun je duidelijk maken waarom je voor dit vak hebt gekozen. Veel studenten hebben echter een studentenjob die weinig tot niets te maken heeft met hun opleiding. Als je bijvoorbeeld geneeskunde studeert en een job zoekt in de horeca, richt je dan vooral op je vaardigheden bij het opstellen van je cv. In dat geval is je opleiding minder van belang. Wat werkgevers in zo’n job meer waarderen, is jouw vermogen om te multitasken, je sterke communicatieve vaardigheden, je geduld of het feit dat je een avondmens bent en dus geen moeite hebt met late werkuren.
Scoor je droombaan met CVmaker
Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.
Maak nu je CVVergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv