Referenties op je cv vermelden, zo doe je dat!
door CVMaker
- CV
- · March 27 2025
- · 8 min lezen

Inhoudsopgave
Je hebt de ideale job gevonden en gaat meteen aan de slag om je cv op te stellen. Maar dan merk je dat er gevraagd wordt naar referenties. Dat roept natuurlijk vragen op. Geef je meteen een referentie op in je cv, of wacht je beter tot je uitgenodigd wordt? En wat doe je als er niets over referenties vermeld staat in de vacature? Wij geven je het beste advies over hoe je referenties vermeldt op je cv: hoe je dat praktisch aanpakt en hoe je de juiste referenties kiest. Want met sterke referenties vergroot je je kans op die ideale job.
In dit artikel bespreken we:
Wat referenties precies zijn en welke soorten referenties je kunt gebruiken.
De beste manieren om referenties op je cv te zetten.
Wanneer je referenties moet vermelden op je cv.
Hoe je goede referenties verzamelt.
Voorbeelden van sterke referenties.
Veelgemaakte fouten bij het toevoegen van referenties en hoe je die kunt vermijden.
Ontwerp nu eenvoudig je cv en pas deze aan. Kies een professioneel cv-sjabloon om de droombaan te vinden die aansluit bij je carrièredoelen.
Wat zijn referenties?
Referenties zijn personen waarmee je in een professionele context hebt samengewerkt en die een positieve indruk hebben van je vaardigheden en persoonlijkheid. Denk bijvoorbeeld aan een voormalige werkgever die kan getuigen over hoe je te werk ging in een vorige job en wat je sterke punten zijn. Misschien ben je een echte doorzetter of eerder perfectionistisch. Het is uiteraard verstandig om enkel referenties te kiezen die iets positiefs over je kunnen vertellen. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over wie je als referentie opgeeft in je cv.
Welke referenties kun je toevoegen aan je cv?
Het is gebruikelijk om een voormalige werkgever als referentie op je cv te vermelden. Daarnaast kun je ook andere referenties gebruiken, zoals een collega waarmee je nauw hebt samengewerkt of een leidinggevende die jou goed kent. Als je actief bent (of was) in een vereniging, of als vrijwilliger hebt gewerkt, kun je iemand van die organisatie vragen als referentie.
Ben je student en heb je nog geen werkervaring? Dan kun je bijvoorbeeld een oud-docent, stagebegeleider of mentor opgeven. Als je even nadenkt, kom je wellicht op mensen die je werkethiek of kwaliteiten kunnen onderschrijven, zoals groepsgenoten van een project of iemand met wie je samen een opdracht hebt uitgevoerd.
5 goede redenen om referenties op je cv te vermelden
Twijfel je of je referenties aan je cv moet toevoegen? Een sterke referentie kan een belangrijke troef zijn bij het solliciteren. Hier zijn vijf goede redenen waarom referenties een meerwaarde kunnen bieden:
Je prestaties in de verf zetten Referenties bevestigen de resultaten op je cv en benadrukken je bijdrage aan eerdere jobs. Een vroegere manager kan bijvoorbeeld toelichten hoe je de omzet van het team in korte tijd verhoogde.
Een tekort aan werkervaring compenseren Als je weinig werkervaring hebt, kunnen referenties je kwaliteiten en vaardigheden extra kracht bijzetten. Denk bijvoorbeeld aan een mentor van een vrijwilligersproject die kan getuigen over je inzet en leergierigheid.
Soft skills aantonen Referenties geven inzicht in je sociale vaardigheden, zoals teamwork en communicatie. Een collega kan bijvoorbeeld bevestigen hoe jij efficiënt conflicten binnen een groep hebt aangepakt.
Je carrièredoelen ondersteunen Referenties kunnen je persoonlijke sterktes en ambities benadrukken. Zo kan een leidinggevende vertellen hoe je sterk bent in detailwerk en topprestaties levert onder druk.
Je ambities extra kracht bijzetten Door strategisch referenties te kiezen, kun je ze laten aansluiten bij je loopbaanplannen. Solliciteer je bijvoorbeeld voor een rol als marketingmanager, dan kan een tevreden klant getuigen over je expertise in digitale marketing.
Hoe vraag je een goede referentie?
Een goede referentie krijg je door het simpelweg te vragen. Vraag altijd toestemming voordat je iemand als referentie vermeldt. Dit kun je persoonlijk doen, via e-mail, of via LinkedIn. Zorg ervoor dat je minstens twee tot drie referenties verzamelt en vraag hen om hun naam, functie en de naam van het bedrijf door te geven.
Als je liever geen contactgegevens deelt, kun je ook “Referenties beschikbaar op aanvraag” vermelden op je cv.
Weet je niet zeker hoe je een referentie kunt benaderen? Gebruik dan onderstaand e-mailsjabloon om hen te contacteren. Dit is ook handig als je enkel via LinkedIn contact met hen kunt opnemen.
Eenvoudig referentieverzoek sjabloon
Ik solliciteer bij [bedrijfs- of instellingsnaam] en zou willen vragen of u het prettig vindt om een referentie voor mij te schrijven. Ik heb met u samengewerkt aan [projectnaam of werkrelatie] en ik denk dat u mijn [lijst met vaardigheden of kwalificaties] kunt bevestigen. Uw feedback over [specifieke vaardigheden of kwaliteiten] zou enorm helpen. Ik stuur u graag mijn cv of andere gegevens die u nodig heeft. Bedankt dat u mijn verzoek wilt overwegen. Ik waardeer uw steun en als u dit verder wilt bespreken, neem dan gerust contact met mij op.
Hieronder sommen we kort op wat je zeker in je bericht moet opnemen wanneer je een referentie vraagt:
Wees duidelijk in je vraag: Geef expliciet aan dat je hen als referentie wilt opgeven.
Leg jullie relatie uit: Vertel kort hoe jullie samenwerken of hebben samengewerkt.
Specificeer vaardigheden of prestaties: Benoem welke aspecten van je werk je graag benadrukt wilt zien.
Bied extra informatie aan: Stel voor om je cv door te sturen of bijkomende uitleg te geven.
Toon je waardering: Bedank hen voor hun tijd en bereidheid om je te helpen.
Weet je niet zeker of je een geschikte referentie hebt? Lees dan ons blogartikel over hoe je een sterk cv opstelt.
Hoe vermeld je referenties op je cv?
Waar zet je referenties op je cv?
Referenties plaats je onderaan je cv. Vermeld per referentie de volgende informatie:
Voor- en achternaam
Functietitel
Naam van het bedrijf
Een korte beschrijving van jullie professionele relatie
Je kunt de contactgegevens van je referenties achterwege laten en enkel "Referenties beschikbaar op aanvraag" op je cv vermelden. Dit is een gangbare aanpak in België. Als een recruiter specifiek om referenties vraagt, betekent dit vaak dat je serieus in overweging wordt genomen voor de functie. Breng in dat geval je referenties op de hoogte dat ze een telefoontje of e-mail kunnen verwachten.
Wat als je beperkte werkervaring hebt?
Heb je een beperkt werkverleden of zijn er bij vorige banen geen geschikte referenties beschikbaar? In dat geval is het enkel nodig om referenties te vermelden als daar specifiek naar gevraagd wordt. Het is echter slim om alvast na te denken over mogelijke referenties, zoals een docent, stagebegeleider of mentor. Tijdens een sollicitatiegesprek kan deze vraag immers alsnog opduiken, en dan ben je voorbereid.
Hoe zet jij referenties op je cv? Met onze CV-builder voeg je eenvoudig referenties toe aan je cv:

Veelgemaakte fouten bij het vermelden van referenties op een cv
Het opgeven van referenties kan een sterke troef zijn bij het solliciteren, maar het is belangrijk om dit op de juiste manier te doen. Vermijd daarom deze veelgemaakte fouten:
Bij elke sollicitatie dezelfde referenties gebruiken Pas je referenties aan naargelang de functie waarvoor je solliciteert. Kies personen die relevante ervaring en vaardigheden kunnen bevestigen.
Vrienden, familie of onbekenden als referentie opgeven Zorg ervoor dat je referenties professioneel zijn. Kies bijvoorbeeld voormalige werkgevers, collega’s, stagebegeleiders of docenten in plaats van persoonlijke contacten.
Geen toestemming vragen aan je referentie Altijd toestemming vragen voordat je iemand als referentie vermeldt. Dit toont respect en zorgt ervoor dat je referentie voorbereid is op een eventuele vraag.
Ongepaste referenties selecteren Vermijd referenties die niet kunnen instaan voor de vaardigheden en ervaringen die belangrijk zijn voor de functie. Kies personen die je sterke punten kunnen benadrukken.
Referenties kiezen die moeilijk te bereiken zijn Zorg ervoor dat je referenties beschikbaar en bereikbaar zijn tijdens de sollicitatieprocedure. Geef dit ook op voorhand door aan je referenties.
Essentiële contactgegevens weglaten Vergeet niet om bij elke referentie de functietitel, bedrijfsnaam en een korte beschrijving van de professionele relatie te vermelden. Zonder deze informatie kan een recruiter geen contact opnemen.
Te veel details in je cv opnemen Een lange lijst van uitgebreide informatie kan je cv rommelig maken. Houd het beknopt en overzichtelijk. Vermeld bijvoorbeeld "Referenties beschikbaar op aanvraag" in plaats van een volledige lijst.
Negatieve of tegenstrijdige referenties kiezen Vermijd referenties die een negatieve of inconsistente indruk kunnen geven van je competenties. Zorg ervoor dat ze een positief beeld van jou kunnen schetsen.
Contactinformatie van referenties in een online-cv of openbaar profiel plaatsen Bescherm de privacy van je referenties. Deel hun contactgegevens alleen wanneer dit expliciet wordt gevraagd door een recruiter. Vermeld op je LinkedIn-profiel bijvoorbeeld enkel dat referenties beschikbaar zijn op aanvraag.
Raadpleeg ook ons blogartikel waarin je leert hoe je en modern cv maakt.
Tips voor het vermelden van referenties
Vraag toestemming en breng je referenties op de hoogte van de vermelding op je cv
Als je op je cv referenties benoemt, breng dan in ieder geval de referaat daarvan op de hoogte. Deze is dan op niet opeens verrast als een bedrijf belt en naar je functioneren vraagt. Overigens is het gebruikelijk dat een bedrijf eerst toestemming vraagt om contact op te nemen met je opgegeven referenties. Het is goed om op dat moment af te tasten wat voor vragen ze gaan stellen, zodat je jouw referentie kan inlichten en voorbereiden.
Vermeld geen (volledige) referenties als er niet naar gevraagd wordt in de vacature
Het is doorgaans niet verplicht om volledige referenties met contactgegevens op je cv te plaatsen. Dat is dus niet nodig als er niet specifiek naar gevraagd wordt in de vacature. Als je wilt benadrukken dat je beschikt over (goede) referenties, dan kan je dat het beste doen door enkel "referenties op aanvraag" vermelden. Uiteraard wil je voorzichtig omspringen met contactgegevens van je referenties.
Vermeld alleen positieve referenties
Heb je bij een werkgever gewerkt, waarbij er sprake is geweest van problemen? Laat die dan vooral achterwege op je cv. Je wilt natuurlijk goed naar voren komen en daarom benoem je alleen positieve referenties.
Zet nooit referenties op je online cv of op LinkedIn
Het is niet aan te raden om je referenties met contactgegevens op een openbaar, online cv of LinkedIn-profiel te plaatsen, in verband met privacy. Doe dat dus alleen op de cv die je verstuurt met je sollicitatie. Via LinkedIn zijn er andere wegen om je functioneren goed naar voren te laten komen. Bijvoorbeeld via ‘aanbevelingen’ en ‘skills’. Je wilt bovendien niet dat iedereen zomaar toegang heeft tot de contactgegevens van referenties.
Maak een apart kopje met referenties
Bij een vermelding van referenties op je cv maak je daarvoor een apart kopje aan. Het staat natuurlijk goed als er meerdere referenties te zien zijn. Bovendien laat je de toekomstige werkgever daarmee de keuze met wie er contact tot stand komt. Uiteraard pas nadat jij daarvoor toestemming hebt gegeven.
Geef je huidige werkgever niet op als deze van niets weet
Het is natuurlijk niet slim om je huidige werkgever op je cv te vermelden als deze niets van je sollicitatieplannen weet. Laat daarom, in dat geval, referenties van je huidige werkgever achterwege.
Vervolgstappen
Als je referenties hebt toegevoegd aan je cv en wacht op een telefoontje van de recruiter, is het belangrijk om ook je referenties goed voor te bereiden. Informeer hen over de functie waarvoor je solliciteert, en stuur hen de functiebeschrijving en de naam van het bedrijf door.
Vraag je referenties om specifieke vaardigheden en prestaties te benadrukken als ze gecontacteerd worden door de recruiter. Recruiters stellen vaak vragen over:
De periode waarin je bij de organisatie werkte
De redenen voor je vertrek
Je verantwoordelijkheden en prestaties
Je werkhouding, zoals punctualiteit en teamwerk
Je sterke en zwakke punten
Twijfel je nog of je referenties op je cv moet zetten? Onze cv-service kan je helpen om je cv professioneel en aantrekkelijk te maken, zonder tegenstrijdigheden. Maak gebruik van onze cv-sjablonen of zoek een voorbeeld-cv met referenties die afgestemd zijn op jouw sector en ervaring.
FAQ: Veelgestelde vragen over referenties
Moet ik referenties op mijn cv vermelden?
Dat hangt af van de situatie. Als er expliciet om referenties wordt gevraagd, is het belangrijk om deze op te nemen. Anders kun je ze beter achterwege laten. Recruiters geven de voorkeur aan overzichtelijke cv’s van maximaal twee pagina's. Vermeld referenties vooral als je weinig werkervaring hebt en lege ruimtes in je cv wilt invullen.
Hoeveel referenties zet ik op mijn cv?
Er is geen vast aantal, maar probeer minstens twee of drie referenties te vermelden.
Wie kan ik als referentie kiezen?
Kies bij voorkeur leidinggevenden of collega’s die direct met jou hebben samengewerkt en je sterke punten goed kennen. Je kunt ook een voormalige opdrachtgever, docent, of stagebegeleider vragen om referentie te zijn.
Mag ik iemand als referentie opnemen zonder toestemming?
Nee, het is belangrijk om altijd vooraf toestemming te vragen. Dit getuigt van respect en professionaliteit. Leg uit voor welke functie je solliciteert en bespreek welke aspecten van je werk je graag benadrukt ziet.
Wat als in de vacature om een aparte lijst met referenties wordt gevraagd?
Maak een apart document waarin je per referentie de volgende informatie vermeldt:
Voor- en achternaam
Functietitel
Naam van het bedrijf
E-mailadres en telefoonnummer
Een korte beschrijving van jullie professionele relatie en waarom deze referentie relevant is
Zorg ervoor dat het document er netjes en professioneel uitziet en voeg het toe aan je sollicitatie.
Hoe vraag ik iemand om mijn referentie te zijn?
Neem persoonlijk contact op met de persoon die je als referentie wilt opgeven. Leg uit waarom je hen kiest, noem de functie waarop je solliciteert en vraag of ze specifieke vaardigheden en prestaties kunnen benadrukken. Bied aan om aanvullende informatie te geven en bedank hen voor hun bereidheid om je te helpen.
Laatst bewerkt op March 27 2025
Geschreven door
CVmaker biedt een compleet carrière platform met onmisbare functionaliteiten en waardevolle informatie voor de werkzoekende. Klaar voor je volgende stap? Maak dan nu je CV
Lees ook

- CV
- · Jan 29 2025
- · 2 min lezen
Prestaties op je cv vermelden: wel of niet doen?
door CVMaker

- CV
- · Mar 27 2025
- · 7 min lezen
Opleidingen op je cv vermelden
door CVMaker

- CV
- · Mar 06 2025
- · 24 min lezen
Hoe maak je een goed cv?
door CVMaker
Scoor je droombaan met CVmaker
Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.
Maak nu je CVVergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv