CV

>

Zo maak je meer indruk met nevenactiviteiten op je cv!

StarStarStarStarStar

Zo maak je meer indruk met nevenactiviteiten op je cv!

door CVMaker

  • CV
  • · March 13 2025
  • · 10 min lezen
Nevenactiviteiten op cv

Inhoudsopgave

Sta je aan het begin van je carrière of ben je op zoek naar je eerste job? Dan heb je waarschijnlijk nog niet zoveel werkervaring op je cv. Overweeg dan om nevenactiviteiten te vermelden. Dit zijn activiteiten die je naast je studies of werk doet en waarmee je potentiële werkgevers toont welke vaardigheden en kwaliteiten je bezit.

Je cv springt meer in het oog als je de juiste nevenactiviteiten opneemt. Een sterk cv opstellen is cruciaal, maar hoe bepaal je welke nevenactiviteiten je vermeldt en hoe je ze presenteert? In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over nevenactiviteiten op je cv, van concrete voorbeelden tot tips voor de lay-out.

In dit artikel bespreken we:

  • Wat zijn nevenactiviteiten?

  • Moet je nevenactiviteiten op je cv zetten?

  • Welke nevenactiviteiten zijn geschikt voor je cv?

  • Top 18 nevenactiviteiten voor op je cv

  • Hoe maak je nevenactiviteiten relevant voor je sollicitatie?

  • Waar vermeld je nevenactiviteiten op je cv?

  • Hoe zet je nevenactiviteiten op je cv?

  • Voorbeelden van nevenactiviteiten op een cv

  • Tips, do’s en don’ts bij het vermelden van nevenactiviteiten

Maak een blijvende indruk met CVMaker. Gebruik onze op maat gemaakte sollicitatiebriefsjablonen of cv-sjablonen om een professionele sollicitatie te maken en je te onderscheiden van andere sollicitanten.

Wat zijn nevenactiviteiten precies?

Nevenactiviteiten zijn bezigheden die je naast je job of studies uitvoert, maar die wel bijdragen aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling. De grens met een hobby is niet altijd even duidelijk. Soms vloeit een nevenactiviteit voort uit een hobby. Bijvoorbeeld wanneer je trainer wordt bij een sportclub waar je zelf jarenlang hebt gesport. Maar een hobby is niet altijd de aanleiding: als je bijvoorbeeld Nederlandse les geeft aan vluchtelingen, doe je dat vanuit maatschappelijke betrokkenheid.

Welke activiteiten vallen onder nevenactiviteiten?

Nevenactiviteiten kunnen zowel betaald als onbetaald zijn. Het verschil met hobby’s is de mate van verantwoordelijkheid die eraan gekoppeld is.

Enkele voorbeelden:

  • Bestuurslid van een vereniging of studievereniging

  • Voorzitter van een sportclub of jeugdbeweging

  • Een eigen webshop waarin je producten verkoopt

  • Workshops organiseren of ambachtelijke producten maken en verkopen

  • Actief zijn binnen een politieke partij

Vrijwilligerswerk kan ook als nevenactiviteit worden beschouwd. Doe je dit vanuit sociaal engagement, dan toont dat je maatschappelijke betrokkenheid. Ben je penningmeester? Dan toon je aan dat je goed bent met cijfers en financiën. Leid je een activiteitencommissie? Dan bewijst dat je organisatietalent hebt.

Als je nevenactiviteiten op je cv vermeldt, zorg er dan voor dat ze relevant zijn voor de job waarop je solliciteert en een toegevoegde waarde bieden voor de werkgever.

Waarom is het goed om nevenactiviteiten op het cv te vermelden? 

  1. Nevenactiviteiten tonen vaak een bepaalde mate van betrokkenheid en discipline aan. Vaak zijn nevenactiviteiten namelijk vrijwillig. Het feit dat jij je inzet voor de samenleving, een vereniging of gemeenschap zal in je voordeel werken.

  2. Je nevenactiviteiten kunnen vaardigheden en competenties onderbouwen die je nog niet in een professionele setting heb gebruikt. Heb je bijvoorbeeld nog geen leidinggevende functie, maar is leiding geven wel één van je kwaliteiten? Dan kan je dat uitstekend onderbouwen met leidinggevende rol bij een club of vereniging!

  3. Nevenactiviteiten kunnen een gebrek aan (relevante) werkervaring compenseren. Wil je bijvoorbeeld achter de bar werken, maar heb je geen ervaring als barman/barvrouw? Dan kunnen de kantinediensten bij de sportvereniging ineens goed van pas komen!

Voor wie is het een goed idee om nevenactiviteiten op het cv te zetten?

Nevenactiviteiten kunnen een meerwaarde zijn voor:

  • Schoolverlaters

  • Studenten

  • Afgestudeerden

  • Sollicitanten die van job veranderen

  • Sollicitanten zonder werkervaring

Wie vermeldt beter geen nevenactiviteiten?

In sommige gevallen is het beter om nevenactiviteiten weg te laten:

  • Ervaren professionals

  • Werkzoekenden met niet-relevante hobby’s of interesses

  • Sollicitanten in conservatieve sectoren, waar het minder professioneel kan overkomen

  • Professionals met beperkte ruimte op hun cv

Camera Flash

Pro Tip

Als je op wilt vallen, dan is het belangrijk om je cv aan te passen aan de functie. Benadruk je vaardigheden en ervaringen die direct aansluiten bij de functiebeschrijving. Gebruik trefwoorden uit de vacature om een ATS-vriendelijk cv te maken en werkgevers te laten zien dat je de perfecte match bent.

Welke nevenactiviteiten zijn goed om te vermelden op je cv?

Er zijn verschillende nevenfuncties die indruk maken als je deze op je cv vermeldt. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat je de nevenactiviteit koppelt aan een bepaalde vaardigheid of competenties die relevant is voor de functie waar je op solliciteert. Het moet voor je potentiële werkgever direct duidelijk zijn waarom je de activiteit op je cv hebt gezet.

Bestuursfuncties doen het eigenlijk altijd goed. Je laat daarmee zien dat je verantwoordelijkheid draagt. Een nevenfunctie als penningmeester is perfect als je bijvoorbeeld op een vacature als boekhouder solliciteert. Of als je als account aan de slag wilt gaan. Als lid van een sponsorcommissie van een vereniging laat je zien dat je gericht bent op sales. Deze nevenfunctie is dus ideaal als je in de commerciële sector aan de slag wilt, bijvoorbeeld als verkoper of als vertegenwoordiger. 

Een vrijwilligersfunctie als het bemannen van de bar of keuken van een sportkantine past goed bij banen in de horeca. Het is altijd wel belangrijk om na te gaan of je toekomstige werkgever blij is met je nevenfunctie. Dat hoeft namelijk helemaal niet vanzelfsprekend het geval te zijn. Er zijn ook werkgevers die bijvoorbeeld bepaalde nevenactiviteiten niet toestaan. Daarom is het belangrijk je goed te verdiepen in de organisatie of het bedrijf waar je wilt gaan werken.

Top 18 nevenactiviteiten voor op je cv

Wil je weten welke nevenactiviteiten interessant kunnen zijn voor je toekomstige werkgever? Hier is een overzicht van de 18 beste nevenactiviteiten om op je cv te vermelden. Deze voorbeelden tonen waarom ze waardevol zijn en welke vaardigheden eraan gekoppeld kunnen worden.

1. Sporten

Toont teamwerk, leiderschap en discipline. Voorbeeld: Aanvoerder van een universitair voetbalteam, trainingen organiseren en het team begeleiden naar regionale kampioenschappen.

2. Vrijwilligerswerk

Toont empathie, initiatief en maatschappelijke betrokkenheid. Voorbeeld: Vrijwilliger bij een lokale voedselbank, coördineren van donatieacties en verdelen van voedselpakketten. Vermeld vrijwilligerswerk op je cv als je weinig werkervaring hebt om je vaardigheden te benadrukken.

3. Clubs en verenigingen

Benadrukt organisatorische en sociale vaardigheden. Voorbeeld: Penningmeester van een studentenclub, verantwoordelijk voor budgetbeheer en de organisatie van evenementen voor meer dan 100 deelnemers.

4. Creatieve hobby’s

Toont creativiteit, doorzettingsvermogen en probleemoplossend denken. Voorbeeld: Een online portfolio met foto’s gemaakt en gedeeld met meer dan 1000 volgers op Instagram. Lees hoe je hobby’s op je cv vermeldt.

5. Leiderschapsrollen

Toont verantwoordelijkheidszin en besluitvaardigheid. Voorbeeld: Voorzitter van de studentenraad en initiëren van projecten om het studentenleven te verbeteren.

6. Debatteren

Toont communicatieve vaardigheden en zelfvertrouwen. Voorbeeld: Deelgenomen aan nationale debatteerwedstrijden en tweede plaats behaald in een regionale competitie.

7. Een taal leren

Toont cultureel bewustzijn en inzet. Voorbeeld: Een jaar lang Spaans gestudeerd en basisgesprekken kunnen voeren. Vermeld je talenkennis op je cv, vooral als je solliciteert bij een internationaal bedrijf.

8. Organiseren van evenementen

Toont projectmanagement- en organisatievaardigheden. Voorbeeld: Benefietevenement georganiseerd en meer dan €5000 opgehaald voor een goed doel.

9. Studentenjob

Toont werkethiek en praktische vaardigheden. Voorbeeld: Werken als winkelmedewerker terwijl je studeerde, waarbij je steeds de verkoopdoelen behaalde.

10. Online cursussen en certificeringen

Toont leergierigheid en persoonlijke ontwikkeling. Voorbeeld: Een Google Analytics-certificaat behaald om data-analysevaardigheden te versterken. Vermeld je cursussen op je cv en werk je cv bij na elke afgeronde cursus.

11. Ondernemerschap

Toont ambitie en de bereidheid om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Voorbeeld: Ontwikkeling van een mobiele app met meer dan 500 downloads.

12. Opleidingsactiviteiten

Toont de bereidheid om anderen te helpen en kennis over te dragen. Voorbeeld: Bijles gegeven aan jongere studenten ter voorbereiding op examens. Lees hoe je je opleiding op je cv vermeldt.

13. Milieu en duurzaamheid

Toont maatschappelijk engagement en verantwoordelijkheid. Voorbeeld: Meegewerkt aan een lokaal boomplantproject en actief betrokken bij milieucampagnes.

14. Media en journalistiek

Toont kritisch denken en communicatievaardigheden. Voorbeeld: Beheer van sociale media-accounts en schrijven van blogartikelen.

15. Technologie

Toont dat je op de hoogte blijft van digitale trends. Voorbeeld: Actief in tech-forums om technische problemen op te lossen en kennis te delen.

16. Mantelzorg

Toont doorzettingsvermogen, zorgzaamheid en verantwoordelijkheidszin. Voorbeeld: Dagelijkse zorg en medische coördinatie voor een familielid met een chronische aandoening.

17. Politieke en maatschappelijke betrokkenheid

Toont overtuigingskracht en beleidsmatig inzicht. Voorbeeld: Actief lid van een politieke partij, deelname aan lokale campagnes en gemeentelijke vergaderingen.

18. Ouderschaps- en onderwijsgerelateerde activiteiten

Toont samenwerking, organisatievaardigheden en gemeenschapszin. Voorbeeld: Lid van de ouderraad, betrokken bij beleidsbeslissingen en organisatie van activiteiten op school.

Bekijk deze cv-voorbeelden om je verder op weg te helpen:

Hoe maak je nevenactiviteiten relevant voor je sollicitatie?

Het is de kunst om met je nevenactiviteiten op je cv indruk te maken. Daarom is het belangrijk de relevantie tussen je nevenfunctie en toekomstige baan te onderstrepen. Niet letterlijk met streepjes eronder, maar figuurlijk. Dat doe je door met je nevenactiviteiten te laten zien dat je over een bepaalde ambitie beschikt.

Het verrichten van werkzaamheden buiten je baan om laat betrokkenheid en verantwoordelijkheid zien. Een nevenactiviteit met verantwoordelijkheid die aansluit op de eisen van de vacature is helemaal top. Dat laat zien dat je echt interesse hebt in bepaalde werkzaamheden. Vergelijk daarom de functie-eisen en verwachtingen met de nevenfunctie die jij bekleedt. Als er overeenkomsten zijn, ondersteunt dat de ambitie om je te richten op je carrière.

Keuze uit meer dan 17 cv templates!

Maak hier een professioneel cv

Waar kan je nevenactiviteiten het beste op je cv vermelden?

De nevenactiviteiten komen op je cv te staan onder een apart kopje en onder de kopjes van je werkervaring en opleiding. Je start net als bij de andere kopjes met de meest recente nevenfunctie. Daarbij vermeld je zowel de titel van de nevenfunctie als de activiteit als de periode, waarin je actief bent of bent geweest.

Is er sprake van een grote relevantie tussen de nevenactiviteiten en de baan? Dan wijd je er nog een toelichting aan om je ervaring, verantwoordelijkheid en werkzaamheden te benadrukken. Heb je een heleboel verschillende nevenactiviteiten? Kijk dan vooral naar de relevantie om de activiteiten en werkervaring te benadrukken. Het is dan ook weer niet nodig om al je activiteiten te benoemen. Dan denkt je toekomstige werkgever misschien wel dat je activiteiten belangrijker zijn dan een baan.

Heb je moeite om een goed cv te maken? Profiteer dan van de mogelijkheid om je cv te laten schrijven door onze CV Service. Dan maak je nog meer indruk.

Hoe zet je nevenactiviteiten op je cv?

Heb je besloten om nevenactiviteiten op je cv te vermelden? Zorg er dan voor dat de informatie duidelijk en relevant is voor de recruiter of werkgever. Volg deze stappen om nevenactiviteiten op de juiste manier op je cv te zetten:

  1. Maak een aparte sectie – Gebruik een titel zoals ‘Nevenactiviteiten’ of plaats de activiteiten onder 'Prestaties' of ‘Aanvullende ervaring’.

  2. Wees specifiek – Vermeld de activiteit, je rol en eventuele meetbare resultaten.

  3. Stem het af op de vacature – Vermeld alleen activiteiten die aansluiten bij de jobvereisten en gevraagde vaardigheden.

  4. Houd het beknopt – Gebruik opsommingstekens om je werkzaamheden en prestaties kort en overzichtelijk te houden.

Voorbeeld opmaak van nevenactiviteiten op je cv

Optie 1: Beknopte opsomming

Bij deze optie worden alleen de activiteiten vermeld, zonder verdere details:

  • Vrijwilliger bij het Rode Kruis

  • Aanvoerder van het rugbyteam

  • Bestuurslid van een lokale vereniging

Deze opsomming is kort en bondig, maar geeft geen inzicht in de vaardigheden of prestaties die je hebt ontwikkeld. Dit kan het voor recruiters moeilijker maken om de relevantie van je nevenactiviteiten in te schatten.

Optie 2: Gedetailleerde toelichting

In plaats van enkel de activiteit te noemen, kun je toelichten welke vaardigheden je hebt ontwikkeld en welke meetbare resultaten je hebt behaald.

Vrijwilligerscoördinator – Lokale voedselbank (2022 – heden)

  • Wekelijkse donatieacties beheerd, waardoor de bijdragen met 30% zijn toegenomen.

  • 15 vrijwilligers getraind en begeleid voor een efficiëntere werking.

Met deze aanpak toon je niet alleen wat je hebt gedaan, maar ook wat je hebt bereikt en welke vaardigheden je hebt ontwikkeld. Dit maakt je cv sterker en relevanter voor potentiële werkgevers

Camera Flash

Pro Tip

Werkgevers willen niet alleen weten wat je hebt gedaan, maar vooral welke resultaten je hebt behaald. Zet daarom niet simpelweg een lijst met taken op je cv, maar leg de nadruk op je prestaties. In plaats van "Ik heb een socialmedia-account beheerd", schrijf je beter "Met doelgerichte campagnes heb ik in zes maanden tijd het aantal interacties op sociale media met 40% verhoogd." Door concreet te maken wat je hebt bereikt, maak je je cv aantrekkelijker en overtuigender voor werkgevers.

Tips, do's en dont's met betrekking tot het vermelden van nevenactiviteiten

1. Leg de nadruk op de werkzaamheden en verantwoordelijkheden

Het is aan te raden om vooral de nadruk op werkzaamheden en verantwoordelijkheden te leggen. Het is niet nodig om de organisatie waarvoor je activiteiten uitvoert uitgebreid te beschrijven of te benoemen. Bijvoorbeeld als je bij een politieke partij werkzaamheden verricht. Ga dan vooral in op de functie die je vervult.

2. Compenseer een gat in je cv met nevenactiviteiten

Een gat in je cv staat niet zo fraai, maar het is prima als je in die betreffende periode nevenactiviteiten hebt verricht. Dat laat zien dat je niet stil komt te staan, maar je op een andere manier inzet.

3. Voer geen nevenactiviteiten op die concurrerend zijn voor je nieuwe werkgever

Het is misschien perfect om nevenactiviteiten te vermelden op je cv die naadloos aansluiten op je nieuwe baan. Als dat echter betekent dat er sprake is van concurrentie is het minder slim om te doen. Je nieuwe werkgever wil de volledige inzet van jou voor zijn bedrijf en niet dat je buiten je werk om concurreert met het bedrijf. Denk ook aan tijdgebrek of aan eventuele belangenverstrengeling. Let wel op, want in de arbeidsvoorwaarden is het mogelijk dat er een uitsluiting van toepassing is voor bepaalde nevenactiviteiten. Aan jou is dan de keus om je nevenfunctie neer te leggen of de baan niet te accepteren.

4. Verdiep je in het bedrijf of organisatie

Het is bij het solliciteren op elke functie van belang dat je het bedrijf of organisatie beter leert kennen. Bij het ene bedrijf zijn nevenactiviteiten op je cv van meer waarde dan bij een ander bedrijf. Daarom pas je voor iedere sollicitatie je cv zo aan dat deze perfect aansluit op de functie.

5. Hogere positie op je cv als er sprake is van een hoge mate van relevantie

Je nevenactiviteiten komen onder je werkervaring en opleiding te staan. Als het relevante karakter hoog is, plaats je de nevenactiviteiten boven gevolgde cursussen of trainingen. Kijk daarom altijd naar het gewicht van de nevenactiviteiten en verantwoordelijkheid.

Belangrijkste punten

Door nevenactiviteiten op je cv te zetten, onderscheid je je van andere kandidaten en toon je je unieke kwaliteiten die jou een geschikte kandidaat maken.

  • Nevenactiviteiten kunnen een gebrek aan werkervaring compenseren, vooral als je net bent afgestudeerd en aan het begin van je carrière staat.

  • Kies activiteiten waarbij je vaardigheden hebt opgedaan die relevant zijn voor de job waarop je solliciteert.

  • Gebruik specifieke voorbeelden en maak je prestaties zoveel mogelijk meetbaar.

Wat kun je nog meer doen?

Wil je je cv verbeteren met nevenactiviteiten? Volg dan deze stappen:

  1. Analyseer je huidige cv en bepaal of nevenactiviteiten een meerwaarde kunnen bieden.

  2. Gebruik een moderne cv-sjabloon om je cv professioneel op te maken.

  3. Blijf je cv updaten en pas je cv aan bij elke sollicitatie.

  4. Bereid je voor op je sollicitatiegesprek met onze tips en adviezen.

Begin vandaag met het maken van je cv!

Maak hier een professioneel cv

FAQ

Welke nevenactiviteiten zet je op je cv?

Goede nevenactiviteiten zijn bestuursfuncties bij clubs of verenigingen, vrijwilligerswerk, stages, sport of creatieve activiteiten zoals muziek of kunst. Alles wat je vaardigheden, passie of inzet aantoont, is waardevol. Welke activiteit je vermeldt, hangt af van de sector waarin je solliciteert. De technische sector, financiële wereld en non-profitorganisaties hechten belang aan verschillende soorten ervaring.

Hoe zet je nevenactiviteiten op je cv?

Je kunt nevenactiviteiten opnemen in een aparte sectie met de titel ‘Nevenactiviteiten’, ‘Vrijwilligerswerk’ of ‘Extra ervaring’. Vermeld je functie, de organisatie en de begin- en einddatum, gevolgd door een korte beschrijving van je verantwoordelijkheden of prestaties.

Wat valt onder nevenactiviteiten?

Nevenactiviteiten zijn alle activiteiten die je naast je studies of werk doet. Denk aan vrijwilligerswerk, stages, studentenjobs, sport, lidmaatschap van een vereniging, leiderschapsrollen of zelfs persoonlijke projecten zoals bloggen of het leren van nieuwe vaardigheden. Alles waarmee je jezelf ontwikkelt en nieuwe competenties opdoet, kan worden beschouwd als een nevenactiviteit.

Zet je sportactiviteiten op je cv?

Ja, vooral als je met sport overdraagbare vaardigheden hebt ontwikkeld, zoals teamwerk, leiderschap en timemanagement. Sport vermelden kan aantonen dat je actief en gedisciplineerd bent en goed in teamverband kunt werken.

Ik heb al werkervaring. Kan ik nevenactiviteiten op mijn cv zetten?

Ja, ook als je al werkervaring hebt, kunnen nevenactiviteiten een meerwaarde zijn. Vooral wanneer ze vaardigheden aantonen die relevant zijn voor de job waarop je solliciteert.

Begin nu met je cv

Maak een professioneel cv in een handomdraai met onze eenvoudige CVmaker

+ CV maken

Laatst bewerkt op March 13 2025

StarStarStarStarStar

Geschreven door

CVmaker biedt een compleet carrière platform met onmisbare functionaliteiten en waardevolle informatie voor de werkzoekende. Klaar voor je volgende stap? Maak dan nu je CV

Lees ook

Vrijwilligerswerk op je CV vermelden
  • CV
  • · Mar 06 2025
  • · 2 min lezen

Vrijwilligerswerk op je cv vermelden?

door CVMaker

Ziekte of handicap vermelden op je CV
  • CV
  • · Oct 21 2024
  • · 2 min lezen

Ziekte of handicap vermelden op je cv

door CVMaker

Cursussen op je CV vermelden
  • CV
  • · Mar 31 2025
  • · 10 min lezen

Cursussen op je cv vermelden

door CVMaker

Scoor je droombaan met CVmaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv