Zo maak je meer indruk met nevenactiviteiten op je cv!
door CVMaker
- CV
- · October 21 2024
- · 6 min lezen
Inhoudsopgave
Je wilt indruk maken met je cv om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Dat staat vast. Je cv ziet er misschien al gelikt uit, maar heb je al aan je nevenactiviteiten gedacht? Deze kunnen jou als kandidaat nét een streepje voor geven op andere kandidaten. Je sollicitatie wordt persoonlijker doordat het bedrijf waar je solliciteert een goede indruk krijgt van je bezigheden buiten werktijd. Daarnaast geeft het extra gewicht aan vaardigheden en competenties die je claimt te hebben. Bij het uitvoeren van nevenactiviteiten zijn er nu eenmaal bepaalde kwaliteiten nodig. Dat zijn misschien net die kwaliteiten waar jouw toekomstige werkgever waarde aan hecht. Je zorgt er natuurlijk wel voor dat je nevenactiviteiten op zo'n manier vermeldt, dat ze echt toegevoegde waarde hebben.
Waarom is het goed om nevenactiviteiten op het cv te vermelden?
Nevenactiviteiten tonen vaak een bepaalde mate van betrokkenheid en discipline aan. Vaak zijn nevenactiviteiten namelijk vrijwillig. Het feit dat jij je inzet voor de samenleving, een vereniging of gemeenschap zal in je voordeel werken.
Je nevenactiviteiten kunnen vaardigheden en competenties onderbouwen die je nog niet in een professionele setting heb gebruikt. Heb je bijvoorbeeld nog geen leidinggevende functie, maar is leiding geven wel één van je kwaliteiten? Dan kan je dat uitstekend onderbouwen met leidinggevende rol bij een club of vereniging!
Nevenactiviteiten kunnen een gebrek aan (relevante) werkervaring compenseren. Wil je bijvoorbeeld achter de bar werken, maar heb je geen ervaring als barman/barvrouw? Dan kunnen de kantinediensten bij de sportvereniging ineens goed van pas komen!
Wat zijn nevenactiviteiten precies?
Nevenactiviteiten zijn werkzaamheden/bezigheden die je buiten je werk om uitvoert, maar die wel bijdragen aan je ontwikkeling. De scheidslijn met een hobby is niet altijd even duidelijk. Het kan prima zijn dat je vanuit je hobby een bepaalde nevenactiviteiten bent gaan ontwikkelen. Bijvoorbeeld als je trainer bent bij een sportclub waar je altijd hebt gesport. Er hoeft niet altijd een hobby aan ten grondslag te liggen. Als je bijvoorbeeld Nederlandse les geeft aan vluchtelingen doe je dat vanuit maatschappelijke betrokkenheid.
Welke activiteiten vallen daar allemaal onder?
Onder nevenactiviteiten vallen zowel betaalde als onbetaalde activiteiten. Het verschil tussen een hobby en nevenactiviteiten is de verantwoordelijkheid die eraan is gekoppeld. Zit je bijvoorbeeld in het bestuur van een vereniging? Dan draag je vanuit de bestuursfunctie een bepaalde verantwoordelijkheid. Misschien heb je tijdens je studie nevenactiviteiten verricht als bestuurslid van een studievereniging. Of ben je voorzitter van de plaatselijk voetbalclub. Misschien heb je wel een eigen webshop waarin je producten verkoopt of wat geld mee verdient. Of geef je workshops op kleine schaal of maak je in je vrije tijd producten en verkoop je deze. Ook het actief zijn voor een politieke partij is een voorbeeld van een nevenactiviteit.
Er zijn ook allerlei soorten van vrijwilligerswerk die als nevenactiviteit zijn te bestempelen. Als dat vanuit een maatschappelijk oogpunt is, laat dat zien dat je sociaal betrokken bent. Ben je penningmeester dan geeft dat aan dat je goed met cijfers en geld bent. Leid je een activiteitencommissie dan heb je misschien wel organisatietalent. Bij het vermelden van nevenactiviteiten op je cv moet er uiteraard wel sprake zijn van relevantie om echt indruk te maken. Indien er niet direct een relevantie is, hoeft dat overigens ook nog geen probleem te zijn. Een nevenfunctie laat wel altijd zien dat je meer in je mars hebt en dat is natuurlijk positief. Uiteraard zijn de aard van de werkzaamheden sterk van invloed op de relevantie.
Om je te helpen, hierbij een lijst met voorbeelden van nevenactiviteiten welke je kunt gebruiken om je cv kracht bij kunnen zetten;
Mantelzorg; het (tijdelijk) verzorgen van een vriend of familielid
Collectant voor een goed doel
Het beheren van een blog of website
Bestuurslid bij een club of vereniging
Actief zijn voor een politieke partij
Deelnemen aan een literaire debat club
Actief zijn in een ouderraad op een school
Vrijwilligerswerk bij een club of vereniging
Communicatieve werkzaamheden; opstellen en versturen van nieuwsbrieven, bijhouden van een website of sociale media
Organisatorische werkzaamheden; opzetten van een evenement of in goede banen leiden van een toernooi
Actief zijn als trainer of coach
Welke nevenactiviteiten zijn goed om te vermelden op je cv?
Er zijn verschillende nevenfuncties die indruk maken als je deze op je cv vermeldt. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat je de nevenactiviteit koppelt aan een bepaalde vaardigheid of competenties die relevant is voor de functie waar je op solliciteert. Het moet voor je potentiële werkgever direct duidelijk zijn waarom je de activiteit op je cv hebt gezet.
Bestuursfuncties doen het eigenlijk altijd goed. Je laat daarmee zien dat je verantwoordelijkheid draagt. Een nevenfunctie als penningmeester is perfect als je bijvoorbeeld op een vacature als boekhouder solliciteert. Of als je als account aan de slag wilt gaan. Als lid van een sponsorcommissie van een vereniging laat je zien dat je gericht bent op sales. Deze nevenfunctie is dus ideaal als je in de commerciële sector aan de slag wilt, bijvoorbeeld als verkoper of als vertegenwoordiger.
Een vrijwilligersfunctie als het bemannen van de bar of keuken van een sportkantine past goed bij banen in de horeca. Het is altijd wel belangrijk om na te gaan of je toekomstige werkgever blij is met je nevenfunctie. Dat hoeft namelijk helemaal niet vanzelfsprekend het geval te zijn. Er zijn ook werkgevers die bijvoorbeeld bepaalde nevenactiviteiten niet toestaan. Daarom is het belangrijk je goed te verdiepen in de organisatie of het bedrijf waar je wilt gaan werken.
Hoe maak je nevenactiviteiten relevant voor je sollicitatie?
Het is de kunst om met je nevenactiviteiten op je cv indruk te maken. Daarom is het belangrijk de relevantie tussen je nevenfunctie en toekomstige baan te onderstrepen. Niet letterlijk met streepjes eronder, maar figuurlijk. Dat doe je door met je nevenactiviteiten te laten zien dat je over een bepaalde ambitie beschikt.
Het verrichten van werkzaamheden buiten je baan om laat betrokkenheid en verantwoordelijkheid zien. Een nevenactiviteit met verantwoordelijkheid die aansluit op de eisen van de vacature is helemaal top. Dat laat zien dat je echt interesse hebt in bepaalde werkzaamheden. Vergelijk daarom de functie-eisen en verwachtingen met de nevenfunctie die jij bekleedt. Als er overeenkomsten zijn, ondersteunt dat de ambitie om je te richten op je carrière.
Keuze uit meer dan 17 cv templates!
Maak hier een professioneel cvWaar kan je nevenactiviteiten het beste op je cv vermelden?
De nevenactiviteiten komen op je cv te staan onder een apart kopje en onder de kopjes van je werkervaring en opleiding. Je start net als bij de andere kopjes met de meest recente nevenfunctie. Daarbij vermeld je zowel de titel van de nevenfunctie als de activiteit als de periode, waarin je actief bent of bent geweest.
Is er sprake van een grote relevantie tussen de nevenactiviteiten en de baan? Dan wijd je er nog een toelichting aan om je ervaring, verantwoordelijkheid en werkzaamheden te benadrukken. Heb je een heleboel verschillende nevenactiviteiten? Kijk dan vooral naar de relevantie om de activiteiten en werkervaring te benadrukken. Het is dan ook weer niet nodig om al je activiteiten te benoemen. Dan denkt je toekomstige werkgever misschien wel dat je activiteiten belangrijker zijn dan een baan.
Tips, do's en dont's met betrekking tot het vermelden van nevenactiviteiten
1. Leg de nadruk op de werkzaamheden en verantwoordelijkheden
Het is aan te raden om vooral de nadruk op werkzaamheden en verantwoordelijkheden te leggen. Het is niet nodig om de organisatie waarvoor je activiteiten uitvoert uitgebreid te beschrijven of te benoemen. Bijvoorbeeld als je bij een politieke partij werkzaamheden verricht. Ga dan vooral in op de functie die je vervult.
2. Compenseer een gat in je cv met nevenactiviteiten
Een gat in je cv staat niet zo fraai, maar het is prima als je in die betreffende periode nevenactiviteiten hebt verricht. Dat laat zien dat je niet stil komt te staan, maar je op een andere manier inzet.
3. Voer geen nevenactiviteiten op die concurrerend zijn voor je nieuwe werkgever
Het is misschien perfect om nevenactiviteiten te vermelden op je cv die naadloos aansluiten op je nieuwe baan. Als dat echter betekent dat er sprake is van concurrentie is het minder slim om te doen. Je nieuwe werkgever wil de volledige inzet van jou voor zijn bedrijf en niet dat je buiten je werk om concurreert met het bedrijf. Denk ook aan tijdgebrek of aan eventuele belangenverstrengeling. Let wel op, want in de arbeidsvoorwaarden is het mogelijk dat er een uitsluiting van toepassing is voor bepaalde nevenactiviteiten. Aan jou is dan de keus om je nevenfunctie neer te leggen of de baan niet te accepteren.
4. Verdiep je in het bedrijf of organisatie
Het is bij het solliciteren op elke functie van belang dat je het bedrijf of organisatie beter leert kennen. Bij het ene bedrijf zijn nevenactiviteiten op je cv van meer waarde dan bij een ander bedrijf. Daarom pas je voor iedere sollicitatie je cv zo aan dat deze perfect aansluit op de functie.
5. Hogere positie op je cv als er sprake is van een hoge mate van relevantie
Je nevenactiviteiten komen onder je werkervaring en opleiding te staan. Als het relevante karakter hoog is, plaats je de nevenactiviteiten boven gevolgde cursussen of trainingen. Kijk daarom altijd naar het gewicht van de nevenactiviteiten en verantwoordelijkheid.
Je ziet dat je met het vermelden van nevenactiviteiten op je cv een mogelijkheid hebt om extra indruk te maken. Het blijft echter van belang om per sollicitatie opnieuw te bekijken wat je wel en niet op je cv zet. Heb je moeite met je cv perfect op te stellen? Profiteer dan van de mogelijkheid om je cv professioneel op te laten stellen. Dan maak je nog meer indruk.
Begin nu met je cv
Maak een professioneel cv in een handomdraai met onze eenvoudige CVmaker
+ CV makenLaatst bewerkt op October 21 2024
Geschreven door
CVmaker biedt een compleet carrière platform met onmisbare functionaliteiten en waardevolle informatie voor de werkzoekende. Klaar voor je volgende stap? Maak dan nu je CV
Lees ook
- CV
- · Oct 21 2024
- · 2 min lezen
Vrijwilligerswerk op je cv vermelden?
door CVMaker
- CV
- · Oct 21 2024
- · 2 min lezen
Ziekte of handicap vermelden op je cv
door CVMaker
- CV
- · Oct 21 2024
- · 4 min lezen
Cursussen op je cv vermelden
door CVMaker
Scoor je droombaan met CVmaker
Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.
Maak nu je CVVergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv