CV

>

Cursussen op je cv vermelden

StarStarStarStarStar

Cursussen op je cv vermelden

door CVMaker

  • CV
  • · March 31 2025
  • · 10 min lezen
Cursussen op je CV vermelden

Inhoudsopgave

Heb je één of meerdere cursussen gevolgd en wil je deze graag goed op je cv (curriculum vitae) vermelden? Waar plaats je deze dan? Met cursussen op je cv laat je zien dat je relevante kennis en ervaring hebt die je kunt gebruiken voor de functie waarop je solliciteert. Het kan je ook een voordeel geven ten opzichte van andere sollicitanten

Het is belangrijk om je cv aan te passen per sollicitatie. Sommige informatie kan namelijk voor de ene sollicitatie heel relevant zijn, maar voor de volgende sollicitatie compleet irrelevant. Heb je bijvoorbeeld diverse zeil diploma's behaald en wil je vertegenwoordiger worden voor een groothandel in bootonderdelen? Dan zal dat absoluut een pluspunt zijn! Solliciteer je daarnaast ook als vertegenwoordiger voor een telecommaatschappij, dan zijn je zeilcertificaten niet noemenswaardig.

Als je relevante cursussen hebt gevolgd, kun je aantrekkelijker zijn als kandidaat, omdat je zo meer kennis van en betrokkenheid hebt bij een bepaald onderwerp. Dit kan voor de recruiter van het bedrijf de reden zijn om jou uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Zorg dus dat je cursussen op de juiste manier en op de juiste plaats op je cv zet. Hoe je dat doet? Dat vertellen we hier.

In dit artikel lees je:

  • Wat cursussen en certificaten op je cv zijn

  • Welke cursussen er zijn

  • De voordelen van het vermelden van cursussen en certificaten op je cv

  • Hoe je cursussen op je cv vermeldt

  • Voorbeelden van cursussen en certificaten op je cv

  • Waar je behaalde certificaten en cursussen op je cv zet

  • Welke cursussen goed op je cv staan

  • Welke cursussen je beter niet op je cv kunt zetten

  • Wat je nog meer op je cv kunt zetten

Snel op zoek naar een nieuwe baan met een professioneel cv

Maak je cv!

Wat zijn cursussen en certificaten op je cv?

Cursussen en certificaten horen thuis op elke moderne cv. Ze vormen een waardevolle aanvulling op onderdelen zoals je opleiding of werkervaring. Door ze te vermelden toon je aan dat je jezelf voortdurend blijft ontwikkelen en dat je beschikt over de vaardigheden die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert.

Vermeld dus zeker de cursussen die inhoudelijk aansluiten bij de job. Heb je een certificaat behaald bij een erkende of geaccrediteerde opleidingsinstelling? Voeg dit dan ook toe aan je cv. Werkgevers herkennen betrouwbare opleidingsinstanties vaak meteen, waardoor ze de waarde van jouw extra kwalificatie beter kunnen inschatten.

Welke cursussen zijn er?

Tijdens je loopbaan kun je op verschillende momenten cursussen volgen die bijdragen aan je professionele groei. Of je nu zelf het initiatief neemt of via je werkgever een cursus volgt: relevante cursussen kunnen je positie op de arbeidsmarkt versterken. Hieronder vind je enkele voorbeelden van cursussen die zeker het vermelden waard zijn op je cv:

Voorbeelden van waardevolle cursussen voor je cv

  • Projectmanagement (bv. Prince2, Scrum, Agile) – toont organisatorisch inzicht en planning

  • Talen (bv. Frans, Engels, Duits, Spaans) – nuttig voor internationale functies of klantencontact

  • Communicatie en presentatie – versterkt je soft skills, essentieel in veel sectoren

  • Excel voor gevorderden / data-analyse – relevant in administratie, financiën en marketing

  • Digitale marketing (bv. Google Ads, SEO, social media) – interessant voor commerciële en creatieve functies

  • Leiderschap en people management – ideaal voor wie wil doorgroeien naar een leidinggevende functie

  • Veiligheidscursussen (bv. VCA-certificaat) – verplicht of gewaardeerd in technische en bouwsector

Camera Flash

Pro tip

Tijdens je sollicitatiegesprek kunnen er vragen gesteld worden over wat er op je cv staat. Zorg er dus voor dat alle informatie correct, actueel en volledig waarheidsgetrouw is.

Een cursus als bijscholing

Ben je net afgestudeerd en merk je dat je nog bepaalde vaardigheden mist voor de job van je dromen? Dan is het een goed idee om een aanvullende cursus te volgen. Bijvoorbeeld: je hebt een bachelor SPW afgerond, maar je wilt graag aan de slag als kindercoach. Een extra cursus Kindercoach kan je dan helpen om je te specialiseren en aantrekkelijker te worden voor werkgevers.

Cursus via je werk

Als je al aan het werk bent, kun je vaak via je werkgever een cursus volgen om je verder te ontwikkelen. Dit kan een korte of langdurige opleiding zijn die je nieuwe kennis en vaardigheden bijbrengt die je meteen in de praktijk kunt gebruiken. Denk aan een software developer die zich verdiept in een nieuwe programmeertaal om toe te passen binnen lopende projecten.

Omscholingscursus

Wil je een carrièreswitch maken naar een andere sector? Dan is omscholing vaak noodzakelijk. Dit kan vanuit een werkende situatie, maar ook als je tijdelijk zonder werk zit. Een omscholingscursus biedt de juiste basis om succesvol aan de slag te gaan in een nieuw vakgebied. Denk bijvoorbeeld aan een overstap naar een functie in de zorg.

Certificaten

Voor sommige beroepen heb je een certificaat nodig om het werk te mogen of kunnen uitvoeren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij:

  • Asbestverwijderaars

  • Chauffeurs die met gevaarlijke stoffen werken

  • Bedrijfshulpverleners met een BHV-certificaat

  • Medewerkers in de horeca met een certificaat Sociale Hygiëne

Online cursussen

Online cursussen zijn een laagdrempelige en vaak betaalbare (of zelfs gratis) manier om je kennis uit te breiden. Je volgt ze waar en wanneer je wilt, wat ideaal is naast werk of andere verplichtingen. Ondanks dat ze gratis kunnen zijn, bieden veel online cursussen wél hoogwaardige inhoud. Dit zijn voorbeelden van platforms met gratis online cursussen:

Vermeld op je cv de cursussen en trainingen die je online hebt gevolgd. Zo toon je aan dat je initiatief neemt om jezelf bij te scholen en dat je leergierig bent. Benoem duidelijk hoe de opgedane vaardigheden en kennis aansluiten bij de functie waarop je solliciteert. Dit vergroot je geloofwaardigheid én je kansen op een uitnodiging voor een gesprek.

De voordelen van het vermelden van cursussen en certificaten op je cv

Het opnemen van een cursus of certificaat op je cv laat meer zien dan enkel extra kennis: het geeft recruiters inzicht in je motivatie, leerbereidheid en werkethiek. Dit kan net dat extra duwtje geven om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek.

Hieronder sommen we de belangrijkste voordelen op:

  • Je wordt sneller als expert gezien binnen een bepaald domein door je extra kennis en vaardigheden.

  • Je toont initiatief en laat zien dat je openstaat om nieuwe dingen te leren.

  • Je bewijst dat je je verdiept hebt in de vereisten van de functie of sector.

  • Je laat je persoonlijkheid en motivatie zien, wat extra gespreksonderwerpen kan opleveren tijdens een sollicitatiegesprek.

  • Je versterkt je profiel bij een carrièreswitch of als je weinig tot geen werkervaring hebt.

Camera Flash

Let op

Zet een cursus alleen op je cv als die \\\\\*relevant\\\\\* is voor de functie waarop je solliciteert.

Denk goed na over hoe je de cursus vermeldt, kies een passend cv-sjabloon en werk je cv regelmatig bij. Heb je een nieuwe cursus afgerond? Met onze CVMaker voeg je deze snel en eenvoudig toe.

Hoe vermeld je cursussen op je cv?

Om cursussen goed te laten opvallen, is het aan te raden om ze onder een apart kopje op je cv te zetten, bijvoorbeeld: ‘Cursussen en certificaten’ of ‘Aanvullende opleidingen’.

Je kunt, indien relevant, in één of twee zinnen toelichten wat je tijdens de cursus hebt geleerd en hoe dit aansluit bij de functie waarop je solliciteert. Zeker als je weinig werkervaring hebt of een carrièreswitch maakt, kan dit een sterke troef zijn.

Vermeld per cursus de volgende gegevens:

  • De naam van de cursus

  • Het opleidingsinstituut

  • De cursusduur of het jaartal

  • Of je een diploma of certificaat hebt behaald

Voorbeeld in omgekeerd chronologische volgorde:

2024 – Agile & Scrum basistraining Agile Scrum Group – Certificaat behaald

2017 – Microsoft Excel voor gevorderden LOI – Certificaat behaald

Door te vermelden dat je een certificaat of diploma hebt behaald, toon je aan dat je de cursus succesvol hebt afgerond. Dat geeft extra vertrouwen aan werkgevers en laat zien dat je doorzettingsvermogen hebt én bereid bent om bij te leren.

cursussen en certificaten cv tips

Bekijk ook eens de onderstaande cv van administratief medewerker waarin Rachel haar cursussen in omgekeerd chronologische volgorde heeft neergezet in een aparte alinea:

cv voorbeeld met cursussen

Download dit cv voorbeeld met cursussen - Administratief medewerker

Je kun ook optioneel het volgende vermelden:

  • Cursusduur

  • Locatie (online/specifieke locatie)

  • Beschrijving of modules

  • Soorten examens, activiteiten of projecten

  • Resultaten of belangrijkste leerpunten of prestaties.

Voorbeeldvermelding cursus op je cv

2022 – Cursus Online Marketing Google Digital Garage – Certificaat behaald

  • Relevante onderwerpen: data-analyse, bedrijfsstrategie, digitale marketing (content, e-mail, lokaal, sociale media, video, SEM, SEO), weboptimalisatie

  • 26 modules afgerond (40 uur)

  • Eindexamenscore: 38/40

Vergeet niet om je LinkedIn-profiel bij te werken en je certificaat te promoten in je netwerk en bij potentiële nieuwe werkgevers. Zit je nog niet op LinkedIn? Laat dan een profieltekst op maat maken door de experts van onze CV Service.

Camera Flash

Pro tip

Noem geen verouderde cursussen of certificaten die niet meer geldig zijn. Een recruiter die je cv leest, kan niets met de verouderde of overbodige informatie.

Voorbeelden van cursussen en certificaten op je cv

Het toevoegen van cursussen en certificaten aan je cv kan soms lastig zijn. Daarom hebben onze experts een aantal handige cv-voorbeelden samengesteld om je op weg te helpen.

In deze voorbeelden laten we zien:

  • Op welke plek je cursussen het best kunt vermelden

  • Hoe je relevante details zoals opleidingsinstituut, jaartal en behaalde resultaten weergeeft

  • Hoe je je cv overzichtelijk houdt, zelfs met meerdere cursussen

Student cv met cursussen

Student cv met cursussen

Bekijk hier het voorbeeld cv voor een student.

Horeca cv met certificaten

Horeca cv met certificaten

Bekijk hier het voorbeeld van een horeca-cv.

Zet cursussen op je cv

Start nu

Waar vermeld je behaalde certificaten en cursussen?

Als je één of meerdere cursussen op je cv wilt zetten, is het belangrijk om goed na te denken over de juiste plek. Je hebt immers beperkte ruimte, maar je wilt wél dat de recruiter meteen ziet wat jij te bieden hebt.

Een goede vuistregel: zet de meest relevante informatie zo hoog mogelijk op je cv.

Zijn je werkervaring of opleidingen minder van belang voor de functie waarop je solliciteert, maar heb je wel relevante certificaten of cursussen gevolgd? Dan mag je die gerust boven je werkervaring of opleiding plaatsen. Zo laat je in één oogopslag zien dat je de juiste kennis in huis hebt.

Bijvoorbeeld:

  • Je maakt een carrièreswitch

  • Je hebt nog weinig werkervaring

  • Je opleiding is minder relevant voor de functie dan de gevolgde cursus

In dat geval zijn je cursussen niet zomaar een aanvulling, maar een doorslaggevend onderdeel van je profiel. Zorg dan ook dat je ze goed zichtbaar en overzichtelijk opneemt.

Welke cursussen staan goed op je cv?

Vrijwel elke cursus kan waardevol zijn op je cv, zolang deze relevant is voor de functie waarop je solliciteert. De inhoud, actualiteit en aansluiting bij de vacature zijn belangrijker dan het aantal cursussen dat je gevolgd hebt.

1. Verdiepingscursussen binnen je vakgebied

Heb je extra kennis opgedaan die jouw expertise versterkt? Vermeld die cursus zeker!\ Voorbeeld: Ben jij programmeur en heb je een cursus gevolgd in een veelgevraagde programmeertaal zoals Python of JavaScript? Dan is dat een groot pluspunt.

2. Praktische cursussen relevant voor de functie

Werk je als kok of in de horeca en heb je bijvoorbeeld een BHV- of HACCP-cursus gevolgd? Die kennis is direct toepasbaar en dus waardevol voor je werkgever.

3. Taalcursussen

Spreek je meerdere talen dankzij een taalcursus? Zet dit zeker op je cv, zeker als het gaat om talen als:

Welke cursussen kun je beter niet op je cv vermelden?

Hoewel het meestal nuttig is om cursussen op je cv te vermelden, zijn er situaties waarin het beter is om bepaalde opleidingen weg te laten. Dit zijn de belangrijkste redenen om een cursus niet op te nemen in je cv:

  • De cursus is niet relevant Als een cursus geen enkele link heeft met de functie waarop je solliciteert, laat je die best achterwege. Het kan overkomen alsof je je onvoldoende hebt verdiept in de vacature.

  • De cursus is verouderd Heb je ooit een typcursus gevolgd of leerde je werken met MS-DOS? Dan zijn dat geen vaardigheden meer die vandaag indruk maken. Gedateerde cursussen vermelden kan de indruk wekken dat je niet up-to-date bent.

  • De cursus was puur hobbymatig of persoonlijk Sommige cursussen volg je uit persoonlijke interesse, bijvoorbeeld in het kader van een hobby, nevenactiviteit of vrijwilligerswerk. Dat hoeft niet altijd op je cv, tenzij het duidelijk aansluit bij de functie of relevante competenties aantoont.

  • De cursus is niet afgerond Een niet-afgeronde cursus kan je geloofwaardigheid ondermijnen. Het lijkt alsof je zaken niet afwerkt of onvoldoende betrokken bent. Vermeld deze enkel als je wél relevante kennis hebt opgedaan én dit kunt toelichten.

  • De cursus behandelt basisvaardigheden Werkgevers gaan ervan uit dat je basisvaardigheden zoals Microsoft Office beheerst. Vermeld enkel een cursus over zo’n onderwerp als het expliciet wordt gevraagd in de vacaturetekst.

Voorbeelden van cursussen die geen toegevoegde waarde hebben op je cv

  • Filosofie Interessant in het kader van een academische carrière of een job in het onderwijs, maar voor functies in de commerciële, technische of administratieve sector toont deze cursus zelden relevante vaardigheden aan.

  • EHBO-cursus Een nuttige cursus als je solliciteert naar een functie in de zorg, kinderopvang of veiligheid. Voor andere sectoren is deze cursus meestal niet van toepassing, tenzij uitdrukkelijk gevraagd.

  • Adobe Photoshop CS3 Deze versie is sterk verouderd. Als je grafische vaardigheden wil aantonen, vermeld dan een recente cursus zoals Adobe Photoshop 2024 of versie 26.4.1 of hoger.

  • Populair computergebruik Dit type basiscursus is doorgaans te eenvoudig. Werkgevers verwachten dat je al vertrouwd bent met basissoftware. Vermeld enkel IT-cursussen als ze een duidelijke meerwaarde bieden binnen de functie.

Nog meer elementen op je cv

Er zijn nog meer elementen die je op je cv kunt vermelden. Vaardigheden zijn ook belangrijk om te noemen, deze kun je ook bij de cursussen vermelden. Sommige cursussen zijn namelijk als verdieping bedoeld en op deze manier kun je je toekomstige werkgever laten zien wat je allemaal kent en wat je hebt geleerd. Als je veel cursussen hebt gevolgd, laat je ook snel zien dat je bereid bent om bij te leren en je in te zetten voor je werk en hard wilt werken. Er zijn natuurlijk uiteraard nog veel meer ervaringen en inhoud die je naast je persoonlijke gegevens op je CV kunt vermelden zoals bijvoorbeeld opleidingen, werkervaring, talen, nevenactiviteiten (bv. vrijwilligerswerk), profiel, referenties en nog veel meer.

Met onze online CVMaker kun je al deze elementen makkelijk op in iedere gewenste volgorde op je cv zetten met handige tips, in een van de professionele cv templates die je kunt gebruiken. Maak meteen een mooi cv en scoor die nieuwe baan!

Makkelijk en snel een professioneel cv maken, begin direct

CV maken

Belangrijkste punten

Bijscholen is een must! Zeker als je de kans op je droombaan wilt vergroten of als je nieuwe kennis en vaardigheden wilt leren. Bekijk hieronder hoe je certificaten en cursussen laat opvallen en wat je vooral niet moet doen.

Check

Wel doen

  • Schrijf kort, bondig en overtuigend

  • Zet cursussen in omgekeerde chronologische volgorde, de meest recente eerst

  • Geef belangrijke informatie, zoals cursusnaam, cursusduur en opleidingsinstituut

  • Vermeld cursussen van erkende opleiders|Gebruik sleutelwoorden uit de functiebeschrijving voor ATS-criteria

  • Pas je cv aan op de functie en voeg dan cursussen toe

Close

Niet doen

  • Uitgebreide beschrijvingen geven

  • Verouderde cursussen en certificaten noemen

  • Algemene of irrelevantie cursussen vermelden

  • Niet-erkende cursussen neerzetten

  • Cursussen vermelden in willekeurige volgorde

  • Overdrijven met certificaten of erover liegen

  • Lange lijsten maken met cursussen die niet relevant zijn

FAQ: Veelgestelde vragen over cursussen op je cv

Hoe zet je cursussen op je cv?

Vermeld cursussen in een aparte sectie met de titel ‘Cursussen’, of plaats ze onder ‘Opleidingen’ of ‘Aanvullende vorming’. Gebruik een omgekeerd chronologische volgorde, met de meest recente cursus bovenaan. Noteer telkens:

  • De naam van de cursus

  • De opleidingsinstelling

  • Het jaartal of de periode

Kun je cursussen vermelden die je momenteel volgt?

Ja, je mag cursussen opnemen die je op dit moment volgt. Zet er dan bij: ‘In opleiding’, ‘Bezig met afronden’ of ‘verwacht: [maand/jaar]’. Vermeld steeds de officiële naam van de cursus en de opleider.

Voorbeeld:

Digitale marketing – Syntra, 2024 – bezig (verwacht afronding: 2025)

Waar zet je certificaten op je cv?

  • Belangrijke certificaten die direct relevant zijn voor de functie, zet je bij voorkeur bovenaan in je cv, bijvoorbeeld onder je profiel of in een aparte sectie.

  • Minder relevante certificaten kun je onderaan vermelden, of opnemen bij je ‘Vaardigheden’.

Vermeld ook wat je tijdens de cursus hebt geleerd, zeker als dat goed aansluit bij de fun

Welke cursussen zijn geschikt om op je cv te zetten?

Zet cursussen op je cv die:

  • Relevantie hebben voor de functie waarvoor je solliciteert

  • Gevolgd zijn bij erkende of geaccrediteerde opleiders

  • Kennis of vaardigheden aantonen die je elders niet hebt vermeld

Voor starters of mensen die van richting veranderen, zijn cursussen een goede manier om competenties zichtbaar te maken.

Wat is het verschil tussen een cursus en een training?

  • Een cursus is vaak uitgebreider, duurt meerdere weken of maanden en wordt meestal afgerond met een examen of certificaat.

  • Een training is korter (één of enkele dagen), gericht op praktijk en specifieke vaardigheden, en wordt niet altijd officieel gecertificeerd.

Beide kunnen op je cv, zolang ze relevant zijn voor de functie.

Klaar voor je droombaan?

Meer dan 112.872 gebruikers vonden hun droombaan dankzij CVmaker

+ CV maken

Laatst bewerkt op March 31 2025

StarStarStarStarStar

Geschreven door

CVmaker biedt een compleet carrière platform met onmisbare functionaliteiten en waardevolle informatie voor de werkzoekende. Klaar voor je volgende stap? Maak dan nu je CV

Lees verder

Persoonlijk profiel cv schrijven
  • CV
  • · Mar 27 2025
  • · 10 min lezen

Een persoonlijk profiel voor je cv schrijven? Zo doe je dat! (Tips en gratis voorbeelden)

door CVMaker

Referenties op CV vermelden
  • CV
  • · Mar 27 2025
  • · 8 min lezen

Referenties op je cv vermelden, zo doe je dat!

door CVMaker

Modern cv
  • CV
  • · Mar 27 2025
  • · 6 min lezen

Een modern cv maken doe je zo! Bekijk onze voorbeelden, tips en templates

door CVMaker

Scoor je droombaan met CVmaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv