ICT
Ebba koos voor een eenvoudige, maar professionele cv-template. Dat spreekt haar het meeste aan. Zoals je kunt zien, trekken haar werkervaring en persoonlijk profiel meteen de aandacht!
Cv maken"Ik ben een ambitieuze en zeer sociale functioneel beheerder met meer dan 10 jaar ervaring in het beheren van digitale processen en sollicitaties binnen de publieke sector. Ik ben op zoek naar nieuwe uitdagingen, bij voorkeur als functioneel beheerder in de regio Brussel."
Ebba Kolijn - ICTInhoudsopgave
Voorbeeld-cv als ICT-medewerker: tips en advies
Je bent zeker niet de enige die op zoek is naar een job in IT. Daarom is het belangrijk om op te vallen tussen alle andere sollicitanten. Een goede manier om dat te doen is door te beginnen met het maken van een perfect ICT-cv. Daarin zet je al je vaardigheden op een rijtje en benadruk je al je programmeerkennis. Wil je weten hoe je de perfecte ICT-cv kunt maken? Dat leggen we in dit artikel uit aan de hand van duidelijke voorbeelden.
Maak hier jouw cv!
Cv makenHoe ziet een goed ICT-cv er uit?
Een goed IT-cv voor een ICT-vacature ziet er overzichtelijk uit en moet natuurlijk up-to-date zijn. Stuur daarom nooit zomaar een oud cv op als je het niet hebt nagekeken. Het is trouwens altijd aan te raden om je cv af te stemmen op de vacature waarop je solliciteert. De opmaak van je cv is ook belangrijk. Kies niet voor een warrige lay-out, maar wel voor een strak design.
Voordat je begint met het opstellen of aanpassen van je cv, is het verstandig om jezelf een paar vragen te stellen. Wat is bijvoorbeeld het laatste project dat je hebt gedaan? Zijn er opleidingen of cursussen die je hebt gevolgd nadat je voor het laatst een cv hebt gemaakt? In een goed cv zie je bijna direct wat je werkervaring, opleiding en vaardigheden zijn.
We raden ook aan om een profieltekst te maken die onderaan je persoonlijke gegevens staat, zodat je meteen opvalt. Natuurlijk zijn er verschillende onderdelen die je in je cv moet opnemen om kans te maken op een uitnodiging.
Voorbeeld-cv: ICT
Download dit voorbeeld: ICT-cv
Welke onderdelen zijn belangrijk om te vermelden?
Het bedrijf waarvoor je solliciteert naar een IT-functie wil graag zien met wie ze te maken hebben. Daarom zet je altijd je persoonlijke gegevens bovenaan. Het is mogelijk om een foto van jezelf toe te voegen, maar dat is geen verplichting. Je profiel bevat naast je naam ook je adres, woonplaats en telefoonnummer. Daarnaast geef je je geboortedatum en e-mailadres op. Hiermee is je persoonlijke informatie compleet en ga je naar het volgende onderdeel. Dat is het vermelden van je werkervaring.
Je werkervaring is een van de belangrijkste onderdelen van je ICT-cv. Je kunt je huidige job het beste bovenaan zetten. We raden aan om alleen de werkervaring te benadrukken die past bij de job waarop je solliciteert. Vermeld al je werkervaring in chronologische volgorde en van boven naar beneden. Als je stages hebt gedaan, dan kun je die ook bij je werkervaring zetten.
Heb je weinig of geen werkervaring in de ICT? Vermeld dan bijbaantjes of studieprojecten zoals stages en vrijwilligerswerk. Ook studiereizen komen positief over. Heb je veel verschillende jobs gehad? Benadruk dan het feit dat je heel veelzijdig bent.
Je cv bevat naast je persoonlijke gegevens en je werkervaring ook nog een ander belangrijk onderdeel: je opleiding. Vermeld ook hier je meest recente opleiding eerst. Geef ook de naam van je onderwijsinstelling, de studierichting en je studieperiode. Als er aanvullende cursussen of studies in programmeren zijn geweest, zijn die ook het vermelden waard. Zijn het er veel? Zo ja, vermeld ze dan in een aparte paragraaf.
Je kernvaardigheden zijn ook een belangrijk onderdeel van je cv. Eigenlijk is dit waarschijnlijk het belangrijkste voor een toekomstige werkgever, omdat het erg lang kan duren om bepaalde ICT-vaardigheden onder de knie te krijgen. Beschik je over specifieke kwaliteiten, zoals sterke analytische of communicatieve vaardigheden? Dan is dit de ideale gelegenheid om deze zaken op te nemen in je cv.
Het is handig om voorbeelden te geven, want dat vertelt je meer dan goede samenwerking. Geef bijvoorbeeld een situatie waarin je moest samenwerken om een probleem op te lossen. Voor ICT'ers zijn vaak meerdere competenties belangrijk, zoals technisch inzicht en een oplossingsgerichte instelling. Kijk naar wat er in de vacature staat en zoek je vaardigheden die daarbij passen. Of benoem heel specifiek je softwarevaardigheden, want je digitale ervaring en vaardigheden zijn natuurlijk belangrijk voor een ICT-vacature.
Nevenfuncties zijn ideaal om op je cv te vermelden en dan maakt het raakvlak niet eens zoveel uit. Het laat namelijk zien dat je buiten je werk ook een betrokken persoon bent. Of dat nu is als bestuurslid van de hockeyvereniging of als trainer bij een voetbalclub.
Passies en hobby’s moeten niet per se op je cv staan. Het is echter aan te raden als je hobby relevant is voor de vacature. Zo kan het bijvoorbeeld waardevol zijn om te vermelden dat je marathonloper bent omdat het laat zien dat je doorzettingsvermogen hebt.
Er is ook plaats voor het vermelden van taalvaardigheid op je cv. Het is bijvoorbeeld zinvol om te vermelden dat je de Engelse taal beheerst. Er zijn namelijk regelmatig ICT-vacatures waarbij je naast het Nederlands ook het Engels moet beheersen.
Maak nu een professioneel cv!
Cv makenWat schrijf je in je profieltekst?
Je persoonlijk profiel geeft meteen een goed beeld van wat voor persoon je bent. Maak het kort en bondig zodat je niet verzandt in een langdradig verhaal. Vermeld bijvoorbeeld kort wie je bent en wat je motiveert. Je persoonlijk profiel is ook ideaal om je kwaliteiten en ervaring te benadrukken. Natuurlijk moet je dit enkel doen als het relevant is voor de job.
Welke specifieke eigenschappen en vaardigheden zijn gewenst bij een ICT'er?
Er bestaat een grote verscheidenheid aan ICT-jobs. Daarnaast zijn er een hoop verschillende opleidingen, zoals systeembeheer en softwareontwikkeling. En binnen elke opleiding kun je je verder specialiseren, bijvoorbeeld in IT-beveiliging of in het design van complexe applicaties. Je kunt allerlei certificeringen behalen, zoals voor CRICS, Linux, MSCA. Met een opleiding tot Project Management Professional (PMP) kun je bijvoorbeeld een AWS Certified Solutions Architect worden of een CGEIT (Associate and Certified in the Governance of Enterprise IT) certificaat behalen.
Naast al deze universitaire diploma's zijn er een aantal vaardigheden die wenselijk zijn voor de meeste ICT-jobs. Werkgevers waarderen het bijvoorbeeld als je verstand hebt van mobiele technologie en over goede communicatieve vaardigheden beschikt. Strategisch denken is ook een van de typische vaardigheden die werkgevers waarderen in deze sector. Dit geldt natuurlijk vooral voor standaardvaardigheden zoals kennis en begrip van automatisering en programmeren.
Hoe presenteer je je werkervaring op de beste manier?
Je kunt je werkervaring het beste presenteren op je ICT-cv door je huidige werk af te stemmen op de vacature-eisen. Dit vereist natuurlijk overeenkomsten tussen je huidige job of werkervaring en de functie waarop je solliciteert. Benadruk daarom enkel de werkervaring die goed aansluit bij je nieuwe job. Die ervaring zal meteen opvallen bij degene die je ICT-cv bekijkt.
Met al deze informatie wordt het voor jou gemakkelijk om een ICT-cv te maken. Wil je weten hoe anderen het doen? Dan is het altijd handig om een voorbeeld-cv bij de hand te hebben of om je cv te maken op basis van een professionele template. Wist je dat het ook mogelijk is om je ICT-cv professioneel te laten maken door iemand anders? De keuze is aan jou.
Scoor je droombaan met CVmaker
Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.
Maak nu je CVVergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv