Sollicitatiebrief voorbeelden

Je wilt aan de slag met je sollicitatiebrief, maar je hebt geen idee hoe je eraan moet beginnen? Laat je dan inspireren door de vele professionele sollicitatiebrieven hieronder!

+ Maak nu je sollicitatiebrief
Korte motivatiebrief voorbeeld

Korte motivatiebrief

Cornell template

StarStarStarStarStar
motivatiebrief onderwijsassistent voorbeeld

Onderwijsassistent

Duke-template

StarStarStarStarStar
Sollicitatiebrief voorbeeld - Motivatiebrief klantenservice

Klantendienst

Wheaton-template

StarStarStarStarStar
Motivatiebrief Receptioniste

Receptioniste

Columbia template

StarStarStarStarStar
Motivatiebrief voorbeeld - stage

Stage

Hopkins-template

StarStarStarStarStar
Sollicitatiebrief voorbeeld - motivatiebrief verpleegkundige

Verpleegkundige

Erasmus-template

StarStarStarStarStar
Zorg motivatiebrief

Zorg

Edinburgh-template

StarStarStarStarStar
Sollicitatiebrief voorbeeld - open sollicitatie

Open sollicitatie

Auckland-template

StarStarStarStarStar
Sollicitatiebrief voorbeeld - Sollicitatiebrief Engels

Engels sollicitatiebrief

Oxford-template

StarStarStarStarStar

Het schrijven van een sollicitatiebrief bij jouw cv kan best uitdagend zijn.

Welke brief kies je om een nieuwe baan te scoren of om de juiste stageplek te vinden? Welke sollicitatiebrief template is geschikt? Hoe schrijf je een motivatiebrief eigenlijk? Welk type brief is in jouw geval het handigst?

Je kunt een sollicitatiebrief op veel verschillende manieren schrijven. De populairste varianten zijn de uitgebreide sollicitatiebrief, de open sollicitatiebrief, de korte sollicitatiebrief en de motivatiebrief.

Hieronder lees je vooral wat het verschil is tussen een sollicitatiebrief en een motivatiebrief. Als je van plan bent om ergens spontaan te solliciteren, kun je op deze pagina ook lezen hoe je een open sollicitatie schrijft. Aan het einde lees je ook meer over het schrijven van een sollicitatiebrief in het Engels.

Ongeacht het type sollicitatiebrief dat je schrijft, zijn er een paar punten waar je rekening mee moet houden:

  • Welke informatie moet je vermelden in een goede sollicitatiebrief?

  • Wat is de opbouw van een goede sollicitatiebrief?

Ter inspiratie hebben we ook een aantal voorbeelden gemaakt voor een aantal specifieke jobs, evenals een kort voorbeeld van een sollicitatiebrief.

Verschil tussen een motivatiebrief en een sollicitatiebrief

De motivatiebrief en de sollicitatiebrief zijn verschillend, maar hebben hetzelfde doel.: uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek en recruiters overtuigen dat je de juiste kandidaat bent voor de job. Beide termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar er is een verschil.

Wat is een motivatiebrief?

Een sollicitatiebrief is een brief waarin je uitlegt waarom je graag een job wilt. In tegenstelling tot de sollicitatiebrief kun je in een motivatiebrief wat persoonlijker en informeler schrijven. In dit soort brieven ga je vooral in op de redenen waarom je absoluut voor een bepaalde job of functie wilt werken. Je kunt hier ook vertellen waarom je bij dit specifieke bedrijf wilt werken.

Wat is een sollicitatiebrief?

In een sollicitatiebrief wil je, net als in de motivatiebrief, recruiters overtuigen dat jij de juiste kandidaat bent. De intentie is echter anders. Waar je in een motivatiebrief vooral aangeeft waarom je een functie wilt, ga je in een sollicitatiebrief vooral je cv toelichten.

Een voorbeeld van een situatie waarin je een sollicitatiebrief kunt schrijven is wanneer je op zoek bent naar een stage. Het 'waarom' van een stage is vaak al duidelijk (je wilt ervaring opdoen tijdens je studie). In zo'n geval is het belangrijk om je vaardigheden te benadrukken, om je potentiële stagebedrijf ervan te overtuigen dat je over de nodige vaardigheden beschikt en ze graag verder wilt ontwikkelen.

Hoe schrijf je een goede motivatie- of sollicitatiebrief?

Er is geen formele aanpak voor het schrijven van een goede motivatiebrief. Elke situatie is anders. Een goede motivatiebrief is immers uniek en persoonlijk. Zo valt hij op tussen andere sollicitatiebrieven. Schrijf dus voor elke sollicitatie een gepersonaliseerde brief. Om een goede motivatie- of sollicitatiebrief te schrijven moet je rekening houden met de volgende belangrijke punten:

  • Doe onderzoek naar het bedrijf waar je wilt solliciteren: verzamel informatie die je nadien rustig kunt bestuderen. Gebruik relevante informatie in je motivatiebrief. Zo bewijs je dat je oprecht geïnteresseerd bent in het bedrijf. Dit maakt je brief ook uniek en persoonlijk.

  • Benadruk en onderbouw je prestaties en resultaten: het is niet genoeg om te vermelden dat je goede resultaten hebt behaald. In een sollicitatiebrief krijg je de kans om die van jou toe te lichten met cijfers en concrete voorbeelden.

  • Blijf eerlijk en authentiek: vermijd buzzwoorden die alleen maar leuk klinken, maar geen meerwaarde hebben. Schrijf netjes en controleer altijd op spelfouten.

  • Benadruk geen zwakke punten: het is goed om zelfbewust te zijn, maar het is niet nodig om ze te hier te vermelden. Het doel is om uitgenodigd te worden voor een kennismakingsgesprek, toch?

  • Leg de nadruk op je goede eigenschappen, maar probeer niet arrogant over te komen. Blijf bescheiden, maar met voldoende aandacht voor je vaardigheden.

  • Beschrijf niet te veel details. Laat ook wat positieve verrassingen over voor tijdens je sollicitatiegesprek. Zie deze extra informatie als een extra troefkaart.

  • Vermijd clichés: iedereen kan schrijven dat ze op zoek zijn naar "een nieuwe uitdaging" of dat ze "passie" hebben voor een bepaalde functie, maar je valt beter op als je dat anders kan verwoorden. Blijf wel authentiek en eerlijk.

  • Probeer het bij maximaal één A4 te houden: soms maakt een korte sollicitatiebrief meer indruk dan een uitgebreide.

Hoe verstuur je een sollicitatiebrief?

De meeste correspondentie verloopt tegenwoordig digitaal, bijvoorbeeld via e-mail. Houd er rekening mee dat degene die je sollicitatie ontvangt niet noodzakelijkerwijs ook je cv en sollicitatiebrief zal lezen.

Zorg ervoor dat beide documenten er netjes en verzorgd uitzien, ook als ze geprint worden. Stuur altijd een e-mail met een kort begeleidend bericht waarin je je sollicitatiebrief en cv aankondigt.

Voorbeeld van een inleiding als je eerder met een contactpersoon sprak

“Beste,

Ik heb onlangs met [naam contactpersoon] gesproken over de functie [naam functie].

Naar aanleiding van dit gesprek stuur ik u mijn cv en sollicitatiebrief. U vindt beide documenten in bijlage.

Ik kijk uit naar uw reactie.”

Voorbeeld van een inleiding als je nog geen contactpersoon hebt aangesproken

“Beste,

Als bijlage treft u mijn sollicitatiebrief en cv aan, waarin ik mijn interesse uit in de openstaande functie van [naam functie].

Ik kijk uit naar uw antwoord.”

Spellingsfouten controleren

Zorg ervoor dat je brief foutloos geschreven is. Denk aan spelling en grammatica. Laat desnoods iemand anders je sollicitatiebrief nog een keer nalezen. Je kunt ook een goed spellingcontroleprogramma gebruiken. Het zou zonde zijn als je wordt afgewezen vanwege slordige fouten.

Opbouw van een goede sollicitatiebrief

Nu je weet welke soorten sollicitatiebrieven er zijn, is het aan jou om er eentje te schrijven. Maar voordat je aan de slag gaat, gaan we eerst even kijken naar de structuur en opbouw van een goede sollicitatiebrief.

Opening

Goede openingszinnen maken altijd een goede indruk op elke soort sollicitatiebrief. Doe je best om niet cliché te klinken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een speciaal detail over het bedrijf te benadrukken dat je opviel toen je hun website bekeek. Je kunt jezelf ook op een professionele en onderscheidende manier voorstellen. Bekijk onze voorbeeldbrieven voor praktische voorbeelden.

Inhoud

De inhoud of het middenstuk van je brief is het deel dat wél verandert, afhankelijk van het soort brief.

Sollicitatiebrief: als je een sollicitatiebrief schrijft, dan ga je in op jouw werkervaring, je kennis en vaardigheden. Je licht je prestaties toe en onderbouwt ze met duidelijke maar korte voorbeelden. Je kunt dit zien als een toelichting op het cv dat je meestuurt. In je sollicitatiebrief leg je vervolgens uit hoe en waar deze kennis en vaardigheden nuttig kunnen zijn voor je nieuwe werkgever.

Motivatiebrief: als je een motivatiebrief schrijft, dan overtuig je de lezer in het middengedeelte waarom jij de beste kandidaat bent voor de openstaande functie. Je legt ook uit waarom je graag bij dat specifieke bedrijf zou willen werken. Een originele motivatiebrief die een goede indruk achterlaat, geeft duidelijk antwoord op deze 'waarom-vragen. Verder in dit artikel vind je meer voorbeelden van sollicitatiebrieven.

Open sollicitatie: als je wilt solliciteren naar een job zonder openstaande vacature, dan is er sprake van een open sollicitatie. Zonder vacature is het moeilijker om een bedrijf te overtuigen. Net als bij een sollicitatiebrief is het hier dus belangrijk om in te gaan op de vraag: waarom zou je bij dit bedrijf willen werken?

Hoe ziet de indeling van een sollicitatiebrief eruit?

De indeling van een goede sollicitatiebrief is vrij standaard. Door dit formaat te volgen hoef je alleen aandacht te besteden aan de kwaliteit van de inhoud.

Indeling:

  • Jouw adres

  • Adres werkgever

  • Onderwerp

  • Woonplaats en datum

  • Inleiding / opening

  • Inhoud / middenstuk

  • Afsluiting

  • Jouw naam

  • Handtekening

  • Bijlage

Open sollicitatie

Met een open sollicitatie laat je weten dat je geïnteresseerd bent om bij een bepaald bedrijf te werken. Vaak kies je voor een open sollicitatie als je nog geen vacature hebt gevonden bij dat bedrijf, maar er wel heel graag zou willen werken. Dit soort sollicitatiebrieven zijn wel moeilijker om te maken.

In je open sollicitatiebrief moet je dus heel duidelijk en overtuigend aangeven wat het precies is dat jou aantrekt om bij dat bedrijf te willen werken.

Je kunt ook een open sollicitatie schrijven met het oog op de toekomst. Een werkgever kan je gegevens een tijd lang bewaren, en misschien komt er ooit wel een functie vrij waarvoor het bedrijf al over je gegevens beschikt.

Met een open sollicitatiebrief toon een grote dosis enthousiasme die de meeste bedrijven zullen waarderen. Denk je dat je een meerwaarde kunt betekenen voor een bedrijf of wil je deel uitmaken van een bepaald bedrijf? Aarzel niet en doe het.

Verzamel eerst informatie

Het nadeel van een open sollicitatie is dat er geen vacature is waaruit je info kunt putten. Je moet dus nu zelf de informatie opzoeken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door op de website van het bedrijf te kijken. Je kunt ook op andere websites informatie over het bedrijf en sommige functies opzoeken en bestuderen.

Gebruik zoekmachines zoals Google. Typ de naam van het bedrijf in en bekijk de resultaten. Als je geïnteresseerd bent in een specifieke job, dan is het handig om verschillende jobomschrijvingen ervan door te nemen. Ze geven je een goed idee van de algemene verwachtingen van het bedrijf.

Even bellen

Als je de belangrijkste info hebt verzameld, is het verstandig om het bedrijf eerst te bellen. Je vergroot je kansen als je eerst een open sollicitatie aankondigt. Onthoud dat het bedrijf niet echt op zoek is naar personeel en geen aandacht hoeft te besteden aan je sollicitatiebrief.

Om je kansen te vergroten, moet je uitzoeken naar wie je je cv moet sturen. De kans dat je sollicitatiebrief via een info e-mailadres daadwerkelijk een recruiter bereikt, is namelijk erg klein.

Een goede voorbereiding op je open sollicitatie is dus nog maar het begin, zelfs als je even snel belt. Vervolgens zul je je potentiële werkgever nog steeds moeten overtuigen, hoewel hij of zij op dit moment niemand zoekt.

Schrijf daarom eerst voor jezelf op wat je allemaal wilt vragen en zeggen tijdens het eerste sollicitatiegesprek. Het is bijvoorbeeld handig om te vragen of het bedrijf überhaupt open staat voor open sollicitaties.

Achterhaal de naam van de contactpersoon

Als het bedrijf open sollicitaties op prijs stelt, kun je meteen vragen naar de naam en het e-mailadres van de persoon aan wie je je sollicitatiebrief kunt richten. Leg tijdens dit gesprek ook uit wat voor werk je zou willen doen, zodat je erachter kunt komen welke functietitel het bedrijf gebruikt. Dit kun je dan later in je sollicitatiebrief gebruiken.

Je kunt een week na het versturen van de sollicitatiebrief nogmaals bellen als je tegen dan nog geen terugkoppeling hebt gekregen.

Voordelen van een open sollicitatie

  • Het grootste voordeel van het opsturen van een open sollicitatie is dat je weinig concurrentie hebt. Het bedrijf heeft op dat moment geen openstaande vacatures. Grote kans dus dat jouw brief een van de weinige, of misschien zelfs de enige is, die de recruiter op dat moment leest.

  • Door een open sollicitatie te doen, laat je ongevraagd je enthousiasme zien. Dit is een eigenschap die de meeste bedrijven en organisaties waarderen. Hierdoor val je ook positief op en word je niet snel vergeten.

  • Als er binnenkort een vacature beschikbaar is, is het bedrijf al op de hoogte van je interesse. Als het een match is, dan zal het bedrijf eerst contact met je opnemen voordat ze de vacature plaatsen. Sollicitatierondes kosten een bedrijf veel tijd en geld. Jouw open sollicitatie zou dit proces waarschijnlijk vergemakkelijken.

Hoe schrijf je de inhoud van een open sollicitatiebrief?

De inhoud van een open sollicitatiebrief is ongeveer hetzelfde als die van een motivatie- of sollicitatiebrief. Het verschil is dat je bij een open sollicitatie duidelijk dient aan te geven wie je bent en wat je voor het bedrijf kunt betekenen.

Hier zijn de belangrijkste punten die je moet opnemen in een open sollicitatiebrief?

  • Verwijs naar het telefoongesprek dat je hebt gevoerd en benoem de naam van de contactpersoon die je hebt gesproken.

  • Vermeld duidelijk naar welke functie je solliciteert.

  • Introduceer jezelf door je opleiding, werkervaring en soft- en hard skills te benoemen.

  • Leg duidelijk uit waarom je deze baan graag wilt en waarom juist bij dit bedrijf.

Hoe moet je solliciteren in het Engels?

Communicatie voor bedrijven gebeurt steeds vaker in het Engels. Mede door fusies en globalisatie worden grote bedrijven internationaler. Mogelijk heeft een bedrijf veel expats in dienst. Gelukkig spreken de meeste mensen Engels. Daarom is het heel normaal om naar gezamenlijke communicatie in het Engels te gaan. Als je solliciteert bij een internationaal bedrijf of in het buitenland, dan moet je dat vaak in het Engels doen. Wanneer een vacature in het Engels geschreven is, dan is het verstandig om in dezelfde taal te solliciteren. Het kan ook zijn dat de HRM-afdeling in een ander land zit of misschien geen woord Nederlands spreekt.

Let op met vertaalsoftware!

Een sollicitatiebrief in het Engels schrijven hoeft niet moeilijk te zijn. Met Google Translate kom je een heel eind, maar vergis je niet. Maak niet de fout om je Nederlandse sollicitatiebrief helemaal te laten vertalen door zulke tools, want er zitten vaak fouten of rare vertalingen in. We raden aan om na het schrijven van je sollicitatiebrief een spellingcontroleprogramma te gebruiken. Er zijn tegenwoordig een hoop kwaliteitstools beschikbaar op de markt. En een laatste gouden tip: vraag altijd iemand om je brief na te lezen.

Opbouw van een Engelse sollicitatiebrief

De opbouw van een Engelse sollicitatiebrief is ongeveer hetzelfde als die van een Nederlandse sollicitatiebrief. De belangrijkste verschillen zijn de introductie en de afsluiting van je Engelse sollicitatiebrief.

Bekijk onze voorbeelden om beter te begrijpen hoe je een Engelse sollicitatiebrief schrijft.

Hoe schrijf je een Engelstalig cv?

Als je gaat solliciteren in het Engels, dan is het uiteraard ook handig om van jouw cv een Engelse versie te hebben. Wil je hier meer over weten, lees dan hier ons blog over het maken van een Engels cv.

Templates ter inspiratie

We hebben verschillende templates gemaakt voor motivatie- en sollicitatiebrieven. Je kunt ze vinden op onze overzichtspagina.

Belangrijke tip

Gebruik nooit een standaardbrief voor verschillende sollicitaties bij verschillende bedrijven. Standaardsollicitaties zijn gemakkelijk te herkennen. De recruiter zal er dus misschien weinig aandacht aan besteden. Op deze manier heb je inderdaad veel sollicitaties verstuurd, maar verhoog je de kans dat je afgewezen wordt. Ook bij sollicitaties is kwaliteit belangrijker dan kwantiteit.

Laat je inspireren door onze verschillende voorbeeldbrieven. In deze verschillende voorbeeld(sollicitatie)brieven vind je uiteenlopende voorbeelden van openingszinnen, van middenstukken en van goede afsluitzinnen. Je vindt er ook een voorbeeld van een sollicitatiebrief in het Engels.

Gebruik onze templates enkel ter inspiratie

Neem onze sollicitatiebrieven niet klakkeloos over. Zie deze voorbeelden puur als inspiratiebron om zelf een goede motivatiebrief te schrijven.

Nu ben jij aan de beurt! Succes!

Begin nu met je cv

Maak een professioneel cv in een handomdraai met onze eenvoudige CVmaker

+ CV maken

Scoor je droombaan met CVmaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv